Lamborghini, известна с луксозните си спортни модели, разкри нов концептуален електромобил на Седмицата на автомобилите в Монтерей. Изцяло електрическият Lamborghini Lanzador може да се похвали с всички видове високотехнологични екстри, като дизайнът му всъщност е вдъхновен от космически кораби. Този автомобил от клас Grand Tourer (GT) разполага с множество информационно-развлекателни функции, с голям Y-образен мост на централната конзола и тънко арматурно табло за извършване на настройки.

Освен това водачът има незабавен достъп до управлението на климатика и различни цифрови функции чрез интегриран "пилотски модул". Този модул позволява и достъп до редица режими на шофиране чрез фирмената система за управление ANIMA. Има дори прибиращи се дисплеи, които предават на пътниците съответната информация относно скоростта, разстоянието, климата, развлеченията и др.

Що се отнася до дизайна, шофьорът и пътникът седят ниско до земята, като в самолет, и са разделени от централната конзола. Компанията твърди, че интериорът е "неочаквано просторен" въпреки височината на покрива от около 1.5 м, което допълнително увеличава пропорциите на автомобила. Задното пространство може да се използва за съхранение на багаж и други вещи от първа необходимост, а под предния капак има скрит багажник за повече възможности за съхранение.

Дизайнът е страхотен, но какво да кажем за всички тези вътрешни екстри, които увеличават скоростта? Lanzador включва мощни електрически двигатели на всяка ос с максимална мощност над 1 мегават. Има задвижване на всички колела с e-torque на задния мост за по-добро преодоляване на завоите. Lamborghini казва, че всичко това се захранва от "високопроизводителна батерия от ново поколение" и осигурява дълъг пробег, но не съобщава реалния пробег с едно зареждане. Компанията също така посочва, че аеродинамичният дизайн на автомобила трябва допълнително да увеличи пробега в реални условия.

Въпреки че е строго концептуален автомобил, Lamborghini казва, че Lanzador не е просто "прищявка на дизайнери и инженери" и осигурява "конкретна визуализация" на серийните автомобили, които ще започнат да се произвеждат през 2028 г. За тази цел тук е поставен акцент върху екологичните материали за проектиране, като мерино вълна, устойчиво дъбена кожа и процеси с рециклиран въглерод. Това също така добавя още едно доказателство, че компанията има сериозен намерение да премине изцяло на електрическо задвижване до 2030 г.

Снимка: Lamborghini

Виж още: 100% електрическият хиперавтомобил без покрив на Pininfarina ще ви струва 4.7 млн. долара