Моделът A на Alef е първото подобно превозно средство, получило специален сертификат за летателна годност от Федералната авиационна администрация на САЩ.

За първи път правителството на Съединените щати дава официално разрешение на автомобил да лети над пътното движение. Alef Aeronautics обяви, че техният изцяло електрически автомобил е получил специален сертификат за летателна годност от Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA), за да може буквално... да лети.

Модел А е първата по рода си кола самолет, която получава законно разрешение да се издигне от пътя в небето. Базиран в Сан Матео, Калифорния, летящият автомобил струва около 299 999 долара.

"Регулаторът работи активно по политиките си за електрическите превозни средства с вертикално излитане и кацане (eVTOL), както и по регулирането на взаимодействието между eVTOL и наземната инфраструктура", се казва в изявление на Alef Aeronautics.

Главният изпълнителен директор Джим Духовни сподели вълнението си при разкриването на постижението и заяви: "То ни позволява да се доближим до това да осигурим на хората екологично чисто и по-бързо придвижване, спестявайки на хората и компаниите часове всяка седмица. Това е една малка стъпка за самолетите и една огромна стъпка за автомобилите."

Регулаторът активно следи напредъка в областта на летящите автомобили и работи по оформянето на политики специално за електрическите превозни средства с вертикално излитане и кацане (eVTOL) - техническият термин за електрически летящи автомобили.

Това конкретно сертифициране установява ограничения за местата и целите, за които е разрешено да лети въздухоплавателното средство. На първо място, то дава на Alef разрешение да започне тестването на Model A, преди да започне търговската му експлоатация.

От компанията се очаква също така да съобщава на комисията за всякакви неуспехи, неизправности или дефекти по време на фазите на тестване.

През 2016 г. автомобилно-авиационната компания създаде първия си прототип, който може да се движи като автомобил, има възможност за вертикално излитане и е на достъпна цена. Модел А има пробег от 200 мили, или около 322 км, и разполага с място за двама леки пътници.

С осем витла, интегрирани в каросерията на автомобила, той има полетна дистанция от 177 км с едно зареждане. Автомобилът заема обикновено място за паркиране или гараж и няма да се движи по-бързо от 40 км в час по асфалтирана повърхност, тъй като е нискоскоростен автомобил. "Предположението е, че ако водачът се нуждае от по-бърз маршрут, ще се използват летателните възможности на Alef", се посочва на уебсайта.

Седанът за четирима души - Model Z - е на картата за дебют през 2035 г. с начална цена от 35 000 долара. Компанията заяви, че той ще има пробег за шофиране и летене съответно над 350 и 450 километра.

Компанията твърди, че вече е получила над 440 резервации след началото на предварителните продажби през 2022 г., а главният изпълнителен директор Духовни определя това като "невероятно потвърждение" на пазарния потенциал. Клиентите могат да направят предварителна поръчка, като заплатят 150 USD за обща резервация или 1500 USD за опашка с висок приоритет.

Производството на Model A вероятно ще започне през четвъртото тримесечие на 2025 г., като скоро след това ще бъдат доставени бройките. Компанията е основана през 2015 г. от д-р Константин Кисли, Павел Маркин, Олег Петров и Джим Духовни. На официалния уебсайт се казва, че мечтата за летящ автомобил придобива крила със скица, нарисувана върху салфетка в едно кафене.

Няколко други автомобилни производители също са в процес на производство на "летящи автомобили" като например XPeng.

Снимка: Alef Aeronautics/Unsplash

Виж още: Китайската инвазия на е-коли в Европа продължава със ZEEKR