Доста скромният вкус на папа Франциск при автомобилите бе забелязан и преди време с Fiat 500L, който той използва, за да се придвижва в САЩ през 2014 г. Да, това беше модел от върховата гама Lounge, но и такъв, който все още се продава на цена от средно 20 000 долара и определено е отклонение от папамобилите от миналото.

Малко по-късно Светият отец даде предпочитанията и благословията си на електрическия Kia Soul EV, в който се вози именно от посещението си в Южна Корея през 2014 г. Тогава пестеливостта и скромното поведение на Франциск получиха широко отразяване в Южна Корея, една жестоко конкурентна страна, която не се свени от демонстрации на статут и богатство.

Подобна контрастна гледка видяхме и днес, когато минималистичната кола на папата сякаш се губеше сред навъсените лимузини и джипове на охраната и официалните лица.

Новата Kia Soul EV е първият изцяло електрически модел с нулево ниво на вредни емисии на южнокорейската компания. Този 100% електромобил предлага впечатляващо управление, оптимален пробег и причудлив дизайн, който няма да сбъркате - особено когато в него се вози Светият отец. У нас Kia Soul EV е пестелив, защото паркира на синя и зелена зона безплатно, върху него няма данък, нито пък се нуждае от смяна на маслото. В същото време това е пълноценен като размери електромобил, предлагащ пробег от 200-тина километра.

Ускорението до 100 км/час отнема 11.2 секунди, максималната скорост на движение е 145 км. Енергията си електрическата Kia Soul черпи от литиево-йонна полимерна батерия с капацитет 27 kWh. Акумулаторът е резултат от 3-годишен проект между Kia и компанията SK Innovation.

За човека, наречен "папата на хората", изборът има смисъл. Той се отказа бронираните папамобили, които неговите предшественици са използвали на чуждестранни пътувания, и призова свещениците по целия свят да пътуват със скромни автомобили.

Във Ватикана папата използва син Ford Focus, а когато е на площад "Св. Петър", бял отворен автомобил, който му позволява да протегне ръка и да докосне масите.