Френският автомобилен гигант PSA Group, който притежава Peugeot и Citroen, договори покупката на Opel в сделка на стойност 2.2 милиарда евро.

Съгласно споразумението с General Motors освен Opel в сделката влиза още и английското подразделение Vauxhall. GM Europe не е излизала на печалба от 1999 г. насам, което е една от причините американският гигант GM да иска да се отърве от това свое подразделение.

Така PSA Group ще стане вторият най-голям автопроизводител в Европа след Volkswagen, пише ВВС. На Острова обаче са загрижени за онези над 4000 работни места в заводите на Vauxhall.

Освобождавайки се от тези активи, GM вече ще загърби Европа, за да се съсредоточи повече върху дейността в Съединените щати и Китай. На свой ред PSA Group пък твърди, че много страни все още изпитват недоверие към френски коли, което пък ще позволи да се заложи на марката Opel.

Акциите на PSA Group се качиха с 4 процента след анонса на сделката, докато тези на GМ се повишиха с 1.2 процента, което отразява оптимизма на пазара.

Виж още: Mercedes-Benz отзовава над 300 000 автомобила заради 35 случая на самозапалване

 

Тагове: