Измина около година, откакто Tesla загатна, че ще произвежда по-малък и по-достъпен кросоувър от Model X. Той трябва да се казва Model Y, но всъщност не сме чували и виждали нищо за него, откакто беше показана снимката, която виждате по-горе.

Анонимни източници, цитирани от Reuters, съобщават, че Tesla ще започне серийно производство на Model Y през ноември 2019 година. Самата компания отказа коментар по темата. Почти всички автопроизводители не коментират подобни въпроси, докато не дойде подходящо време. Освен това краят на 2019 година не е близо, а целите на Tesla във времето и без това винаги се просрочват.

Първоначално Илон Мъск обяви, че Tesla Model Y ще си има собствена платформа. Вероятно преразгледал въпроса от финансова гледна точка, директорът на Tesla по-късно обяви, че Model Y ще има сходства с Model 3. Това решение не е изненадващо и нелогично. Много производители планират да имат десетки модели, използващи една и съща платформа. Volkswagen дори ще използва една и съща платформа за всичките си електромобили.

Ако Model Y се появи догодина, веднага идва въпросът, как Tesla ще се справи с производството му. Не се очакват нови заводи на компанията, а все още чакаме да започне производството на камионите на Tesla, както и на супер бързия Roadster. Тепърва трябва да бъде увеличена и продукцията на Model 3. Предстои да разберем как американската компания смята да се справи с всичко това.