Renault е водещ френски автомобилен производител в световен план и въпреки че има богата история, простираща се в продължение на над 120 години, компанията непрекъснато гледа към бъдещето и прави нововъведения. Многото променящи се технологични, обществени и екологични предизвикателства, пред които е изправена автомобилната индустрия, са основната движеща сила на експанзията на Renault.

През последните няколко години автомобилите преминаха на съвсем ново ниво. Докато някога те бяха просто транспортно средство, сега те се превръщат в решение за споделена мобилност с все повече и повече свързани технологии на борда. Renault отдавна е наясно с тази промяна и по-рано тази година разработи нова и иновативна концепция, наречена Renault MORPHOZ – универсален модуларен и автономен електрически концептуален автомобил, който подчертава новите форми на мобилност.

Днес Renault пише нова глава в историята на марката с Megane eVision – иновативен демонстрационен автомобил, който е не само утопичен, но и амбициозен. Той предвещава най-новото в гамата електрически автомобили, базиран на изцяло новата модулна платформа CMF-EV.

Megane eVision се възползва максимално от това, което предлага новата, проектирана от Алианса платформа. Този динамичен хечбек разполага с една от най-тънките батерии на пазара и нов ултракомпактен задвижващ механизъм, предлагащ повече простор. Неговите усъвършенствани характеристики и светлинен подпис подчертават модерния облик на автомобила, който предизвиква съществуващите норми при електрическите автомобили по отношение на употреба, размер и дизайн, както и енергийна ефективност.

Този автомобил от бъдещето съвсем скоро ще стане реалност и серийната версия на демонстрационния автомобил ще бъде представена през 2021 година.

"Благодарение на нашата нова платформа на Алианса CMF-EV ние променихме правилата за размери, употреба, дизайн и енергийна ефективност, за да измислим автомобила Megane eVision. Напълно използвахме потенциала на изцяло електрическата платформа, за да преоткрием класическия хечбек по емоционален начин. С най-тънката батерия на пазара, 4.21 метра компактно тяло, предлагащо простора на автомобил от сегмент C, Megane eVision е шедьовър! Взехме нашия 25-годишен бестселър и го пренесохме в бъдещето. Megane eVision преоткрива Megane, а Renault преоткрива Renault. Това е само началото; предстои изцяло ново поколение електрически автомобили, изпълнени с иновации", сподели Лука де Мео, главен изпълнителен директор на Groupe Renault.

Намален отпечатък, увеличен простор

С платформата CMF-EV бъдещите електрически автомобили на Renault ще бъдат по-модуларни и просторни, без да се налага да бъдат по-високи или по-дълги. Демонстрационният автомобил Megane eVision е идеален пример за това. Със своята дължина от 4.21 метра (15 до 30 см по-къса от традиционните автомобили) пътниците ще се възползват от най-добрите в класа простор и експлоатация, както и по-лесното градско шофиране. Накратко, Megane eVision е автомобил, който се противопоставя на традиционните правила в сегмента.

Оптимизирани пробег и време за зареждане

Пробегът на електрическия автомобил обикновено зависи от размера на автомобила и вида на батериите, с които може да бъде оборудван, но отново това ограничение е преодоляно от Megane eVision. Той има ултратънка батерия от 60 kWh, което я прави по-ниска за подобрена аеродинамика и значително намален разход на електричество. Неговото DC зарядно устройство (до 130 kW) също позволява по-бързо време за зареждане.

В резултат на това демонстрационният автомобил предлага пътни и магистрални характеристики, които обикновено се срещат само в автомобилите от най-висок клас, като същевременно поддържа компактен екстериор. Това е модел, който се противопоставя на традиционните категории.

Изцяло нов дизайн

Комбинирайки стилни елементи, напомнящи на градски автомобили, SUV автомобили и дори купета, Megane eVision е динамичен хечбек с нови размери и смели функции. Той е мускулест и нисък, което го прави силно аеродинамичен, с големи колела, които са по-тънки от тези на други автомобили със същия размер. Новото семейство електрически автомобили на Renault ще се похвали с този изцяло нов облик, който съчетава подобрен характер и ефективност с повече комфорт за пътниците.

Историческа препратка

Графичното покритие на "E" в края на Megane в първата част на името на автомобила е различно от останалите букви. Тази символична характеристика на електрическите двигатели и етикетът E-TECH може да се похвали със същия смел златист цвят като покрива и черни успоредни линии като тези, намерени в логото на Renault от 1972 г., проектирано от Виктор Вазарели.

Снимки: Renault