За почти всеки любител на четириколесните возила е известно отдавна, че Dacia промени коренно автомобилния сектор със своя икономически модел и супер изгодни предложения. Logan демократизира новия автомобил от 2004 г., Duster разтърси SUV сегмента, а Sandero е най-продаваният автомобил на европейския пазар на частни клиенти и наскоро беше обновен, за да предефинира значимия съвременен автомобил. Сега компанията пише нова глава в своята история с представянето на първия си напълно електрически модел - Dacia Spring Electric.

Spring е революция: като най-евтиния електрически градски автомобил на пазара той прави електрическата мобилност още по-достъпна. Със своя агресивен SUV екстериор той се гордее с безпрецедентен простор, семпъл и надежден електрически двигател и оптимален пробег. Това е универсален и практичен градски автомобил.

"Марката Dacia е насочена към предефиниране на същественото. Ние сме известни в автомобилната индустрия с различните ни революции, първо с Logan, а след това и с Duster, който направи SUV автомобила достъпен за всички. Това е третата революция на Dacia и нейното име е Dacia Spring. Dacia Spring ще навлезе на три различни пазара: пазара на частни клиенти, европейските оператори на споделена мобилност и компании за куриерски доставки с товарна версия. Готина и модерна, Dacia Spring ще промени играта като достъпно решение за електрическа мобилност за всички", заяви Дени Ле Вот, член на Изпълнителния комитет на Groupe Renault.

ДВИГАТЕЛ, ПЪЛЕН С ПРЕДИМСТВА

Изцяло електрическият двигател с мощност 33 кВ (еквивалентен на 44 к.с.) е съчетан с 26.8 кВтч батерия. Тази технология се възползва от десетгодишния опит на Groupe Renault в областта на електрическата мобилност. Надежден, здрав и безопасен, двигателят има много предимства: плавно линейно ускорение, движение без шум и вибрации. Spring Electric струва по-малко за шофиране от еквивалентен автомобил с двигател с вътрешно горене, тъй като разходите за гориво и обслужване са много по-ниски.

SUV ВЪНШЕН ВИД

Неговият агресивен дизайн включва атрибути от света на SUV автомобилите, като по-широки арки на колелата, покривни греди, подсилена предна решетка, задна защитна кора и висок пътен просвет (150 мм ненатоварен). С широките си рамене и издут преден капак Spring може да се похвали със здрав външен вид, докато силуетът ѝ предполага щедро вътрешно пространство. И въпреки всички очаквания Spring Electric е истински градски автомобил със скромни размери: само 3.73 м дължина, 1.62 м широчина (без страничните огледала) и 1.51 м височина.

БОГАТО ОБОРУДВАНЕ

Стандартното оборудване включва изцяло електрически усилвател на волана, дистанционно централно заключване и четири електрически стъкла. За да може водачът да запази погледа си върху пътя и ръцете на волана, освен с циферблат арматурното табло разполага с 3.5-инчов цифров дисплей, а гласовото управление с Google или Apple може да се активира просто с натискане на бутон на волана.

БЕЗОПАСНОСТ НА БОРДА

Spring Electric има много системи за безопасност като стандартно оборудване: ограничител на скоростта, ABS, ESP, система за електронно разпределение на спирачната сила, шест въздушни възглавници, спешно повикване (бутон SOS), автоматично активиране на фаровете и активен спирачен асистент. Активна от 7 до 170 км/ч, тази система разпознава чрез предния радар разстоянието до автомобила отпред (неподвижен или движещ се). Ако бъде установен риск от сблъсък, системата предупреждава водача визуално и звуково, преди да усили работата на спирачната система, ако водачът спира, но рискът все още е налице, или автоматично задейства спирачките или ги задейства по-силно, ако водачът не спира или не спира достатъчно.

Снимки: Renault