Алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi и Google обявиха, че стартират технологично партньорство за вграждане на Android в модели, продавани от водещия автомобилен алианс. Планирано да стартира през 2021 г., партньорството предоставя интелигентни информационни и потребителски приложения в множество модели и марки.

В рамките на технологичното партньорство автомобилите, продавани от марките на Алианса, ще използват Android и ще предлагат навигация с Google Maps и достъп до богата екосистема от автомобилни приложения в Google Play. Посредством вградения Google Assistant потребителите ще се възползват от функционалности с възможността за отговор на обаждания и текстови съобщения, за управление на медийни носители, за намиране на информация и управление на функциите на автомобила с глас.

Докато редица превозни средства на Алианса ще споделят Android платформата, всяка марка ще има гъвкавостта да създаде свой уникален интерфейс и специфични функции в допълнение към стандартната Android платформа.

Инфотейнмънт партньорството е част от усилията на Алианса да оборудва повече автомобили със свързани и облачни услуги като част от средносрочния план „Alliance 2022“. Според плана Renault-Nissan-Mitsubishi се стреми към увеличаване на продажбите до повече от 14 милиона автомобила годишно до края на 2022 г.

Планът включва лансирането на 12 нови електрически автомобила, нови технологии за автономно шофиране и внедряване на Alliance Intelligent Cloud. Alliance Intelligent Cloud ще осигури инфотейнмънт системи със сигурна връзка от ново поколение, предлагайки платформа за управление на данни и за улесняване на дистанционната софтуерна актуализация и дистанционната диагностика в автомобили на Алианса.

Шофьорите и пътниците ще могат да използват възможностите на Google и Android за достъп до екосистема, включваща хиляди съществуващи и непрекъснато разширяващ се набор от нови приложения. Тази интеграция, съчетана с експертизата и енергията на екипа от разработчици, ще позволи лесен достъп до популярни приложения в автомобила. Системата ще бъде съвместима и с устройства, работещи с други операционни системи, като iOS на Apple.

Тагове: