Амбициите на Toyota за изцяло автономен автомобил са се оказали твърде големи, за да може компанията да се справи сама. Японският производител сформира дружество, заедно с Aisin Seiki Co., Ltd. и Denso Corp., за да учреди TRI-AD (Toyota Research Institute-Advanced Development). Целта на дружеството е да разработи софтуер за автономно шофиране. Все още не е известно как точно ще работи проекта, но се знае, че партньорите ще инвестират около 2,8 милиарда щатски долара, за да постигне дружеството целите си.

В момента се търси идеалното място за седалище на новосформираната компания. Когато бъде намерено, ще бъдат наети 1000 служителя - както нови кадри, така и от персонала на компаниите-партньори.


Изпълнителен директор на новата компания е д-р Джеймс Къфнър, който до сега беше технологичен директор в Toyota Research Institute. Той каза, че разработката на качествен софтуер, който да е готов за внедряване, е ключова за проектa на Toyota за автономни автомобили. Toyota Research Institute вече се занимава с това от известно време, като дори представи система за автономно управление от ниво 3 по-рано тази година.

TRI-AD вероятно ще позволи на Toyota да премине на следващо ниво доста по-бързо, отколкото ако беше продължила да действа сама. Д-р Къфнър допълва, че е развълнуван да оглави този проект и да работи със софтуерни инжинери от световна класа за постигане на крайните цели.