Roborace отдавна говори за това да използва напълно самоуправляващи се коли по време на първия си сезон от едноименното състезание, но компанията очевидно е размислила. Нейният изпълнителен директор и шампион от Формула Е Лука ди Граси разкри, че сезон Алфа на Roborace ще използва новата кола DevBot 2.0, но с място за човек водач.

Той ще има за задачата да поеме волана в част от състезанието, докато през останалия период ще шофира изкуствения интелект. Какво обаче налага този консервативен подход? Комбинация от начина, по който се възприемат умните коли, и самия характер на надпреварата.

Според ди Граси, автомобилните състезания се нуждаят от "човешки компонент". Ако в тях участват само AI, то публиката няма да е толкова ентусиазирана и залогът не е толкова висок.

"Картината на излизащ от колата пилот по-добре показва разликата между човешко и AI състезание", казва той.

Първият сезон ще включва под десет автомобила. Roborace ще осигури хардуера и логистиката, а отделните отбори ще са отговорни за софтуера. Това ще оптимизира процеса и ще намали разходите. Календарът трябва да е готов до края на 2018 г.

Най-четени
Всички

10 е-коли, които ще може да си купите в следващите 5 години

44 | 23.08.2019
Още от Tech

Redmi Note 8 Pro бори летните жеги с течно охлаждане

48 | Преди 21 ч.