Waymo получи лиценз от транспортните власти на Калифорния да започне тестове на своите напълно автономни коли в щата, с което изпревари цялата си конкуренция.

Подразделението на Google има зелена светлина да изкара своите самоуправляващи се миниванове Chrysler Pacifica по обществените пътища на Златния щат. Компанията е в готовност да направи това с цели 40 автомобила, които ще карат денонощно по улици, магистрали и дори селски пътища. Първоначално това ще се случва около емблематичните места Маунтин Вю, Сънивейл и Пало Алто, където са разположени централите на някои от най-големите технологични компании. По-късно маршрутите ще обхванат целия щат.

За разлика от предишните тестове този път в колите няма да има човек - само волан, педали и други инструменти според изискванията на Националната администрация за пътна безопасност.

Оператор ще следи движението от разстояние и ще се намеси, ако нещо се обърка.

Според Waymo нейните коли са в състояние да се справят с всякакви условия като дъжд и мъгла и имат разрешение за тестове при тях. Предвижда се обикновени хора също да се включват в изпитанията. За минивановете Waymo сключи сделка с Fiat Chrysler.

Освен Waymo още над 60 компании тестват почти 300 самоуправляващи се коли в Калифорния.