По Коледа се случват чудеса, а тази година RM Sotheby's ще стартира тематично месец декември с търг за рядка колекция от 56 бели автомобила Porsche. Търгът е насрочен за 1 и 2 декември, а мистериозното събитие е наречено "Бялата колекция". Според описанието тя "представлява повече от десетилетие отдадена колекционерска дейност на един фокусиран върху съвършенството собственик", заявиха от RM Sotheby's. Общата стойност на търга не е известна към момента. Цените на автомобилите в колекцията започват от 40 000 долара, а повечето са на стойност около 200 000 долара. 918 Spyder от 2015 г. - който RM Sotheby's нарича "перлата в короната" на колекцията - може да се продаде за 2.5 - 3 млн. долара според оценките на аукционната къща. Porsche е направило само 918 бройки от този нестандартен модел - който е боядисан в Grand Prix White и се продава на дребно за над 1 млн. долара по данни на RM Sotheby's.

Пет други автомобила също бяха обявени за седемцифрени суми от аукционната къща. Porsche 911 Carrera RSR 3.8 от 1993 г. е обявено за 2 - 2.5 млн. долара, а рядкото Porsche 911 GT2 от 1997 г. се очаква да донесе между 2 и 2.2 млн. долара.

Аукционната къща не разкрива и самоличността на собственика. Очаква се търгът да се проведе в "светилището на Porsche" на колекционера в Хюстън, Тексас.

"Бялата колекция" не е единствената партида от редки автомобили, която се продава на търг в последно време.

През август ръждясалият корпус на Ferrari 500 Mondial Spider Series I беше продаден от RM Sotheby's за 1.9 млн. долара. Историкът на Ferrari Андреас Бирнер заяви пред Insider, че възстановяването на автомобила може да отнеме до 2 млн. долара.

RM Sotheby's не е чужда на скандални и редки лотове. Аукционната къща постави рекорд за най-скъп автомобил, продаден на търг - Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe, продаден за 142.3 млн. долара през 2022 г. според Книгата на рекордите на Гинес.

Снимки: RM Sotheby's

Виж още: Зареждането на електрическите модели на Porsche е ултра луксозно преживяване