Сан Франциско обяви война на колите. Противоречивият град, известен със скандалната си политика в много обществени сфери, отново привлече вниманието към себе си. Градът гласува забраната на движението с частни коли по една от най-престижните си улици. Известната Маркет Стрийт, която е една от най-натоварените в града, ще бъде преработена в мащабен проект за 600 милиона долара. Целта е колите да изчезнат напълно от нея, а вместо това да се наложи алтернативният транспорт под формата на колелета и скутери. За целта улицата ще бъде стеснена, а тротоарите разширени. Властите обаче явно не се замислят как хаосът от скутерите ще се отрази на пешеходния трафик. Към момента половин милион души ходят по Маркет Стрийт всеки ден. По време на пиковите часове на час минават над 650 колоездачи.

Ще бъде преместена трамвайната линия на прочутите трамваи на Сан Франциско, като някогашната емблема на града ще отстъпи място на далеч по-прозаичните велоалеи.

Планът трябва да бъде реализиран до 2025 г., като градската управа се надява, че по този начин ще отговори на новите нужди на транспорта в големия град. Логиката им е, че няма смисъл един-единствен пътник да се вози в кола на Uber, когато тя заема място за четири или пет колелета.

Освен това те смятат, че когато хората карат колело или вървят пеша, те могат по-лесно да спрат и да влязат в някой магазин или туристически обект.


Виж още: Бензиновите колонки в Норвегия стават застрашен вид