Южнокорейският автомобилен гигант Hyundai разкри нова автомобилна система, която позволява на шофьора да отключи и стартира колата само с пръстов отпечатък. Технологията е вградена в дръжката и бутона за запалване на 2019 Santa Fe модел, демонстриран преди седмица в Китай.

Според компанията няколко души могат да регистрират биометричните си данни за една и съща кола. После според това, кой я отключва, тя автоматично ще настройва запазени параметри като позицията на седалките и ъгъла на страничните огледала. Бъдещ ъпдейт ще добави опция, посредством която биометрична система ще задава предварително избрана температура и влажност, както и настройки по волана.

Скенерът за отпечатък греши веднъж на 50 000 пъти, което е сравнимо с точността, която Apple дава за своята Touch ID система за телефони и таблети.

Това не е първият път, когато пръстови отпечатъци се използват за запалване на кола – собствениците на Tesla Model 3 могат да я отворят дори и с телефона си – но е първият път, когато механизмът е вграден директно в дръжката на вратата.

Hyundai ще пусне технологията засега единствено в Китай в началото на 2019 г.