Тази есен конкуренцията на пазара за електромобили става ожесточена. Jaguar смело си проправя път в тази апетитна индустрия, предстои да видим първия електрически SUV на Mercedes - EQ C, а днес Audi обяви своя първи компактен електромобил e-tron. 

Audi e-tron ще бъде официално представен на 17 септември. Две седмици преди това германската автомобилна компания обяви началото на серийното производство на този електромобил.

е-tron започна да се прави във фабриката в Брюксел, където преди се произвеждаха хечбеците Audi A1. От 2016 компанията започна да преоборудва завода за производство на електромобили, а сглобяването на новото поколение на "единицата" бе преместено в Испания. Първият E-tron, който слезе от поточната линия в Брюксел, бе в яркочервен цвят - Misano Red.

Първото Audi на батерии разполага със силов тракт, състоящ се от два електромотора със системна мощност 360 конски сили. В спортен режим работата на електрониката може да увеличи мощността до 408 коня за кратко време. С едно зареждане e-tron е способен да измине разстояние от 400 километра.

Audi e-tron стана първият сериен кросоувър в света, който получи видеокамери вместо външни огледала: изображението се показва на OLED дисплеи, монтирани вътре във вратите. За камерите има три режима: път, завой и паркиране, които могат да бъдат управлявани чрез мултимедийната система MMI. Виртуалните огледала ще се предлагат като опция, при това само в тези страни, в които те са разрешени - например в Япония.

Засега електрическият кросоувър е скрит под покривало. Въпреки това по-рано Audi многократно публикува снимки от тестове на предсерийните екземпляри на модела. Благодарение на тях знаем, че той почти напълно запазва външния вид на предшественика си - едноименния прототип, който дебютира през 2015.

Тагове: