Великобритания няма да стои безучастно, докато САЩ, Япония и Китай изваждат самоуправляващи се превозни средства по пътищата си.

Правителството на страната обяви амбициозен нов план за обществен транспорт за 2021 г., включващ автономни автобуси в Шотландия и самоуправляващи се таксита в няколко квартала в Лондон, със средства от държавата в размер на 25 млн. паунда (33 млн. долара).

Първите самоходни автобуси на Шотландия, които могат да осигурят до 10 000 пътувания на седмица между Фейф и Единбург, ще получат 4.35 млн. паунда от тези средства. Първоначално едноетажните автобуси ще изискват водачът да бъде винаги на разположение, като безпилотни тестове са ограничени до депото им. Автономните автобуси ще могат да превозват до 42 пътници за пътуване от 20 километра и ще работят на всеки 20 минути според ВВС.

В Лондон частната такси компания Addison Lee ще получи държавна подкрепа за разширяване на автономните си таксита в Гринуич, за да покрие цялата територия на общината до 2021 г. Понастоящем тя работи със специалистите по софтуера за самоуправление от Oxbotica, за да създаде по цифров път подробни карти на обществените пътища в столицата. Смята се, че тя ще се конкурира със съперника си Uber, който възобновява тестовете за самоуправление на автомобили в САЩ (но само в ръчен режим). Въпросните бяха временно спрени по-рано тази година след смъртоносна катастрофа в Темпе, Аризона.

Междувременно Jaguar Land Rover също подготвя "премиум услуга за мобилност" в Лондон, използвайки шест автомобила Discovery без водач. Детайлите за проекта са оскъдни, но автопроизводителят вече е започнал полуавтономни тестове на паркинги и по обществените пътища на столицата. Тези тестове са част от иновативните автопроекти на Обединеното кралство, които включват също така и совалките на Lutz Pathfinder и партньорствата с Ford и Tata. Страната също така финализира законопроекта за автомобилните технологии и въздухоплаването през 2017 г. с насоки за автономна застраховка на автомобила и разпоредби за пунктове за зареждане на електрическите автомобили.