Богатите хора имат своите проблеми - как да откарат своята яхта за милиони долари до следващото място, обляно от слънцето, когато са уморени от постоянни партита?

Оказва се, че швейцарска компания на име AirYacht е чула воплите на хората с много дълбоки джобове.

AirYacht създава хибридно превозно средство, съчетаващо авиация и ветроходство, с жилище, което може да бъде пуснато навсякъде на сушата. AirYacht е отчасти дирижабъл и отчасти жилище - като луксозен хотел, в който можете да летите и да плавате.

Компонентът на самолета лети със съдействието на отделящ се дирижабъл или такъв, задвижван от система за задвижване с въздух и хелий. Дългосрочната цел е в бъдеще да работи само с водород.

Когато е във водата, яхтата работи чрез електрически двигател. Дирижабълът също може да я тегли, така че да не закъснеете за следващото си парти.

Яхтата обхваща триетажна резиденция, която побира 12 души върху 750 квадратни метра вътрешно пространство, в което са разположени фитнес зала, сауна и плувен басейн. 

Дизайнът е рожба на индустриалния инженер (и притежател на над 40 патента) Матийо Озан и ръководителя на проекта/консултант Гийом Ходе с архитектурата, проектирана от Darnet Designs.

През последните няколко години, луксозните пътувания са нараснали - от частни самолети с дискотека и бар до частни вили на колела. Това всъщност е втората летяща яхта, пусната тази година. През февруари Lazzarini Studio разкри проекти за своята версия на летяща яхта, с дизайн, който няма да изглежда неуместен в научнофантастичен филм, представящ бъдещето на свръхбогатите.

Снимка: AirYacht

Виж още: Ротердам ще разглоби цял мост, за да мине под него суперяхтата на Джеф Безос