Нуждаете се от доказателство, че основателят на Amazon Джеф Безос има смущаващо голямо състояние? Просто попитайте Ротердам. Rijnmond и The Washington Post научиха, че холандският град се е съгласил временно да демонтира част от историческия мост Конингсхафен (често наричан De Hef), за да пропусне това лято суперяхтата му Y721 да премине. Говорителят на града Франсис ван Хейст все още няма оценка на разходите, но подчерта, че корабостроителят Oceanco, а не градът ще покрие разходите.

Както може да си представите, дизайнът на Y721 е... прекомерен. С дължина от 417 фута, три мачти и няколко палуби корабът е готов да бъде най-голямата ветроходна яхта в света. В момента се строи в Албласердам и се смята, че струва около 500 милиона долара. Ако Ротердам не беше дал разрешение за демонтиране на част от моста, вероятно щеше да се наложи Oceanco да прекара частично построената яхта под моста и да завърши строителството ѝ на друг док.

Градът обаче също търпи известна критика за решението. Конингсхафен, построен през 1927 г., е обявен за национален паметник, след като е изведен от експлоатация през 1994 г. поради значението му като първия в Западна Европа мост с централна секция, която се издига, за да позволи минаването на по-високи кораби отдолу. Градът завърши тригодишната реставрация на моста през 2017 г. и се закле никога повече да не демонтира моста - сделката с Безос нарушава това обещание по грандиозен начин.

Не че Безос непременно ще бъде притеснен. Forbes оценява нетната стойност на Безос на 166.6 милиарда долара към момента на писането на този материал. Той може да плати за последния бюджет за отбрана на Холандия (14.3 милиарда долара) десет пъти и все пак да си позволи яхтата. За него демонтирането на моста на практика е незначително неудобство, макар да е огромна работа за почти всички останали.

Снимка: Wikimedia

Виж още: Дигитална трансформация на финансовата индустрия: водещите тенденции за 2022

 

Тагове: