С течение на времето батериите на смартфоните станаха по-големи и започнаха да се зареждат по-бързо. Докато преди беше норма да виждаме батерии в диапазона от 3000 до 4000 mAh, зареждащи се най-много 20 W, е обичайно да виждате телефони, оборудвани с над 4500 и 5000 mAh в наши дни, зареждащи се с 45 W и 65 W. Начините, по които производителите побират по-големи батерии в смартфоните, стават все по-гениални, а последната идея на Samsung изглежда заема страница или две от книгата с трикове на електрически превозни средства.

Според The Elec Samsung планира да произвежда масово подредени батерии за смартфони в бъдеще. Подредените батерии са точно това, което бихте очаквали въз основа на името – множество листове клетки, притиснати заедно, за да се постигне по-голям капацитет в рамките на същия размер и обем. Мислете за тях като за същия вид многоклетъчен дизайн, използван от производители като Apple, но вместо да се използват множество пакети, клетките са подредени в един и същ пакет.

Използването на тази технология в смартфони може да доведе до 10% или повече подобрение на капацитета и следователно до подобрен живот на батерията. Това означава, че смартфон, който в момента може да побере батерия от 5000 mAh, може да отчете увеличение до 5500 mAh или повече от използването на подреден пакет вместо традиционна клетка. Това не е най-големият скок, но като се има предвид, че това е възможно в рамките на същия форм-фактор, това е доста забележимо – и трябва да се превърне във важни допълнителни минути на живота на батерията.

Ако предимствата са толкова ясни, какво попречи на Samsung да сглоби подредени батерии и да ги изпрати в смартфоните си досега? По принцип поточните линии не са оборудвани за задачата в момента и подготовката им означава солидна инвестиция. Компанията планира да обнови производствените си заводи, като тази стъпка към момента се оценява на около 85 милиона долара.

Перспективите за подредени батерии в смартфоните са обещаващи, но не ги очаквайте в смартфоните поне още година или две.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеТези микроби са най-странните живи батерии, които познаваме