Apple Car е един от най-дълго съществувалите слухове в света на технологиите и имаме някои нови подробности, които да докладваме: запознати източници казват, че електрическото превозно средство ще се захранва от специално изработена carOS, която не е толкова различна от тази, използвана от Tesla.

Тази информация идва от DigiTimes и въпреки че името carOS не се споменава конкретно, прогнозата е, че Apple разработва софтуерна платформа, която може да контролира всеки аспект от функцията на автомобила – от стартиране на двигателя до възпроизвеждане на мелодии от библиотека на Apple Music.

Представяме си, че тази софтуерна платформа също ще използва голям централен екран на таблото като настоящите автомобили на Tesla. Таблата за управление на колите на Tesla са доминирани от дисплея и не предлагат нищо като физически бутони или дискове.

В същия доклад се споменава и блок за контрол на домейна (DCU) за Apple Car, който очевидно обработва цялата всички данни по време на шофиране. Твърди се, че неназована корейска компания работи по DCU за Apple. Ако това, което чуваме, е вярно, звучи така, сякаш DCU и carOS ще се справят повече или по-малко с всичко, което се случва в колата. С други думи говорим за нещо, което е далеч отвъд това, с което може да сте свикнали със съществуващото изживяване на CarPlay – карти, музика и други аудио приложения.

През последните месеци не сме чували много за Apple Car – наистина се твърди, че някои ръководители са напуснали проекта, – но тази последна информация предполага, че Apple все още продължава напред с плановете си да пусне собствено електрическо превозно средство. На този етап би било огромна изненада, ако се окаже, че Apple не работи върху собствената си автомобилна технология.

Шефът на Apple Тим Кук беше неясен относно плановете на компанията по отношение на развитието на превозните средства, но той намекна, че Apple търси софтуер за автономно шофиране, ако не и действителен физически автомобил, който можете да шофирате.

Събитията за премиери на нови продукти на Apple идват и си отиват без никакво споменаване на Apple Car – колкото и да бихме искали да видим подобно съобщение – и това очевидно би било сериозен ход от Apple в област, в която тя няма много опит.

Правенето на автомобили не е лесно, както Tesla установи, но ако някоя компания има ресурсите и ноу-хау да го направи, това ще бъде Apple. Все още не сме сигурни дали Apple Car ще се появи, но ако се появи, това може да бъде също толкова важно, колкото пускането на първия iPhone.

Снимка: Tesla

Виж още: И Tesla останаха без кабели за зареждане