Илон Мъск заяви в събота, че ако автомобилите на Tesla бъдат използвани за шпионаж в Китай, компанията ще бъде спряна, предаде Ройтерс. Мъск направи забележката, докато говори по видеовръзка пред Китайския форум за развитие, като се обърна към новината, че Китай е забранил на военния и правителствения си персонал да използват превозни средства на Tesla заради опасения за сигурността.

„Има много силен стимул за нас да бъдем много поверителни с всякаква информация“, каза Мъск пред форума. „Ако Tesla е използвала автомобили за шпиониране в Китай или където и да е, ще бъдем затворени.“

Wall Street Journal съобщи в петък, че на хората, които работят за китайските военни, правителствени агенции и държавни предприятия в чувствителни индустрии, е забранено да шофират коли на Tesla. Китай е загрижен, че външните камери на Tesla, които постоянно записват кадри, могат да бъдат използвани за събиране на изображения, които да бъдат изпратени обратно в САЩ, сочи Wall Street Journal.

Китай е огромен пазар за Tesla и за електрически превозни средства; според Ройтерс автомобилният производител е продал 147 445 автомобила в страната през миналата година, което представлява 30 процента от общaта бройка.

Както отбелязва Bloomberg, Tesla и нейният лидер са приели различен тон на общуване с китайските власти, отколкото с американските им колеги. Например миналия месец Tesla се извини, че служител от нейния персонал е обвинил електрическата мрежа на Китай за повреда на превозното средство на клиент: „Съжаляваме дълбоко за недоразумението и бихме искали да се извиним на електрическата мрежа в Нанчанг за причиненото неудобство“, казва Tesla във видео.

Мъск и Tesla са доста по-агресивни в отговорите си на американските власти; веднъж изпълнителният директор приключи със затваряне на телефона разговор с председателя на Националния съвет за безопасност на транспорта, а миналата година се скара с властите в окръг Аламеда, щата Калифорния, където се намира заводът на Tesla във Фремонт, заради ограничения на коронавируса.

Снимка: shutterstock

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници

Тагове: