Автомобилите на Tesla официално не са добре дошли на територията на военните бази в Китай. Народноосвободителната армия на страната издаде официална заповед, с която забранява на собствениците на превозни средства с марката Tesla да ги паркират на територията на базите и жилищните комплекси.

Притеснението на военните произлиза от факта, че колите на Tesla са оборудвани с много камери и сензори, които записват данни и ги изпращат на компанията, за да подобри функции като автопилота и автономното управление. Очевидно военните не искат любопитни чужди очи, макар и на автомобили, да надничат на територията на важни военни обекти и казарми.

По някакъв начин това може да се възприеме като отговор на Пекин във връзка със забраната на китайски марки като Huawei или дроновете на DJI.

Любопитно е, че полицията в САЩ вече започна да използва коли на Tesla за патрул включително, защото разчита на камерите, идващи инсталирани на колите, вместо да използва допълнителни пазарни решения.  

В действителност Tesla дава на собствениците опцията дали да приемат споделянето на видео данни като част от програмите за самоуправление на техните коли. Предполага се, че оттук насетне въпросът за умните камери, контролирани от Tesla, ще стане още по-дискусионен.

Снимка: Electrek

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници