Ако всичко върви по план, ДНК-то на легендарния писател на научната фантастика Артър К. Кларк ще бъде поставено на Луната през следващата година. Това е подходящо място, тъй като естественият спътник на Земята е дом и на измислен извънземен монолит, описан от Кларк в неговата поредица „Космическа одисея“ и визуализиран от режисьора Стенли Кубрик в епичния филм от 1968 г. „2001 Космическа одисея“.

Базираната в Питсбърг компания Astrobotic's ще подготви мисията Peregrine Mission One за NASA, която трябва да стартира през юли 2021 г. с ракета „Вулкан Кентавър“ на United Launch Alliance от Кейп Канаверал, Флорида, след което ще кацне в район в североизточната част на Луната, наречен Lacus Mortis.

Сред апаратурата, която ще бъде на борда на Peregrine, се намират капсули, съдържащи символични части от кремирани останки и ДНК проби: услуга, предлагана от базираната в Хюстън Celestis, Inc.

Celestis нарича предстоящата мисия Луна 02 или „Полетът на спокойствието“.

„Това име едновременно почита мисиите на Аполо (Аполо 11 кацна в лунното Море на спокойствието) и описва мястото за вечно спокойствие за участниците и техните семейства“, каза съоснователят и главен изпълнителен директор на Celestis Чарлз Чафър.

Компанията предоставя разнообразни възможности за полети, каза Чафър пред Space.com. „Нашата услуга „Луна“ е сред най-популярните, тъй като предоставя на семействата и приятелите уникално лобно място и осигурява постоянно напомняне в нощното небе за покоя на любимия човек“, каза той.

Мисията Луна 02 е 18-ата мисия за космически полети на Celestis. Компанията изведе символични части от кремирани останки в суборбиталното пространство и околоземната орбита, както и на лунната повърхност.

Снимки: shutterstock

Виж още: Най-добрите игри на отминаващото поколение (ВИДЕО)