Tesla е един от най-високотехнологичните автопроизводители в света, но нейните иновации се простират отвъд задвижването и софтуера. Компанията подготвя футуристични чистачки с електромагнитен дизайн, показва нов патент.

Целта на чистачката от бъдещето е да открие идеалния баланс между това да бъде максимално ефективна, когато ви трябва, и практически да не се вижда, когато не ви е нужна. Това може да се постигне чрез ергономичен дизайн, който прави чистачката максимално опростена като механизъм. Според Tesla конвенционалните чистачки често пречат на погледа на шофьора и освен това имат много механични части, които се износват заради постоянно повтарящите се движения. На всичкото отгоре те не са ефективно енергийни, защото плъзгането им създава значително триене и това иска допълнителна мощност от батерията на колата.

Вместо това новата електромагнитна система на Tesla ще бъде умна и ще се активира само когато засече дъжд или сняг. Компанията възнамерява да вгради тази система в своите Model S, Model X и Model 3.

Както обикновено наличието на патент не означава непременно, че ще го видим на практика, но в случая тримата автори на патента са инженери на Tesla, което дава надежда за скорошно серийно приложение на  идеите им.

Виж още: VW Beetle получава нов живот и е-двигател

Тагове: