Често срещан рефрен при електрическите коли е, че те са ок за градски условия, но не и за дълги пътувания извън града. С днешна дата обаче научаваме за още една причина да не се тревожите за продължително пътуване с вашата е-кола. Шофираният от Бьорн Ниланд Tesla Model 3 Long Range AWD успя да измине цели 2781 км за 24 часа, счупвайки рекорда за най-дълъг пробег с е-кола за едно денонощие. Предишното постижение бе от 2644 км и дойде от германеца Хорст Люнинг, който го направи миналата година с Tesla Model 3. Тогава той подобри собствения си рекорд от 2424 км, постигнат с Tesla Model S.

В този случай Ниланд е поставил рекорда, използвайки бързите зарядни станции Ionity, чиято мрежа е значително по-бърза от Superсharger зарядните на Tesla. Рекордът е поставен в реалистични условия по немските аутобани и стандартни правила за движение по пътя. Средната скорост при пробега е била около 170 км/ч.

Ниланд се е съсредоточил върху бързото каране и зареждал не повече от 50 процента от батерията, за да се възползва от най-бързи скорости за зареждане.

Колите на Tesla отново показват, че е-автомобилите могат да бъдат подходящи за дълги разстояния, макар че широката общественост остава скептична. Истината е, че може да се наложи да изчакате няколко минути за зареждане, но това се компенсира от пълното избягване на бензиностанциите и свързаните с тях тромави опашки и обслужване.

Виж още: Илон Мъск бесен на служителите си, че продават Tesla с отстъпки