Ако сте професионален шофьор и някъде, докато возите поредния товар за пристанището видите огромен контейнер, дърпан от почти незабележим електрически автомобил, без шофьор, който да го управлява може да сте сигурни в едно - това е Vera. Електрическият автономен автомобил е дело на Volvo Trucks и стана част от интегрирано решение за транспортиране на стоки от логистичен център до пристанищен терминал в Гьотеборг, Швеция. 
Целта на футуристично изглеждащия електрически автомобил Vera е да се внедри в реално приложение, което ще осигури свързана система за непрекъснат поток от стоки от логистичния център на компанията DFDS до пристанището за дистрибуция по целия свят.

Вижте видеото: Vera Volvo Trucks


През 2018 г. Volvo Trucks представи първото си електрическо, свързано и автономно решение, проектирано за операции в логистични центрове, фабрики и пристанища. Автомобилът Vera е подходящ за превоз с висока точност на големи обеми от стоки на къси разстояния. Целта е да се създаде свързана система, състояща се от няколко автомобила Vera, които да бъдат наблюдавани от контролна кула. Решението е подходящо за повтарящи се потоци с максимална скорост от 40 км/ч. Сътрудничеството с DFDS е първата стъпка към внедряването на Vera в реалните транспортни услуги с предварително определен маршрут по обществените пътища в промишлените зони.  

Vera ще предлага транспорт с много ниски нива на шума и нулеви емисии на отработени газове, което ще играе важна роля в бъдещето на логистиката и ще бъде от полза както за бизнеса, така и за обществото.

Вижте още: Renault EZ-FLEX – автомобил, проектиран за градски доставки