Електрическите превозни средства с акумулаторни батерии понастоящем са отличен избор за зелени автомобили, но Mirai с водороден двигател на Toyota прави убедителен аргумент за покана в "зеленото" парти за електромобили с горивни клетки. За да илюстрираме какво имаме предвид, Toyota претендира за Световния рекорд на Гинес за най-дългото разстояние, изминато от превозно средство с горивни клетки без зареждане с гориво, завършвайки пътуване от 1390 км около Южна Калифорния.

Опитът за рекорд се проведе в продължение на два дни на 23 и 24 август тази година с професионалния шофьор на дълги разстояние Уейн Гердес зад волана и Боб Уингър като негов копилот. След 5-минутно зареждане резервоарът на 2021 Mirai беше запечатан и сертифициран от служители на Рекордите на Гинес, преди екипът да напусне Техническия център на Toyota в Гардена, Калифорния. Mirai пътува до Сан Исидро, след това до Санта Барбара, след което продължава по магистралата Тихоокеанско крайбрежие през Санта Моника и Малибу, преди да се върне в Гардена. Екипът се върна в Техническия център на Toyota с пробег от около 600 км, регистрирани от GPS.

На Ден 2 екипът възобнови шофирането си, изминавайки още над 600 км по локална верига, преди да се придвижи обратно към Техническия център на Toyota с общо 1300 изминати километра. След това служители на Гинес потвърдиха, че уплътнението на резервоара не е било подправено, и започнаха процеса на сертифициране на опита за рекорд.

Toyota ни казва, че Mirai постига еквивалента средно на 300 км с един резервоар и автомобилът е консумирал общо 5.65 килограма водород през двата дни на тестване, като единствената му емисия от ауспуха е вода. Автомобилният производител изчислява, че седан със задвижване с горене би отделил около 300 кг CO2 на същото разстояние. Toyota Avalon V6 с подобен размер щеше да изчерпи около общо 300 кг CO2 за общото разстояние.

Рекордният автомобил е немодифициран; Toyota приписва успеха в разширения пробег на комбинация от правилна поддръжка и подравняване на колелата, фино настроено налягане в гумите и техники на шофиране на дълги разстояния.

Снимка: Toyota

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството