Платформата за електрически автомобили на Volkswagen позволява да бъдат имплементирани различни видове купета. Вече видяхме хечбек, кросоувър и миниван. На път е и изцяло нов седан. На автоизложението в Женева ще видим концептуалния VW I.D. Vizzion.

Мисията на I.D. Vizzion е да покаже бъдещето така, както го вижда VW. Както може би вече се досещате, това, че е седан, не е най-важното. Моделът е електрически, напълно автономен, без волан и педали. Новият седан от гамата I.D. ще ни отведе в свят, в който човешката намеса по време на управление не е необходима. Автомобилът има два електромотора, по един на всеки мост, с обща мощност около 300 к.с. Максималната скорост, която ще развива, е около 180 км/ч. Имплементирани са батерии със 111 kWh, по-голям капацитет от на всеки друг лек автомобил до момента. Благодарение на тази батерия пробегът с едно зареждане ще е 665 км.

Въпреки че автомобилът няма да има познатите ни прибори за управление като волан и педали, все пак ще можете да „комуникирате“ с него чрез виртуалния асистент. Благодарение на него автомобилът ще може да запомня предпочитанията на всеки един от пасажерите, за да предложи максимално комфортно пътуване. Така всеки ще може да избере перфектната за него позиция на седалката, настройка на климатроник системата, а защо не и друга форма на развлечение. Все пак едни могат да искат развлечение, а други да вършат бизнес задачи, докато пътуват, каквито идеи сме виждали вече в концептуални модели на автономни коли. Когато става въпрос за дизайн, визия и функционалност, производителите не пестят идеи, а за потребителите остава да се наслаждават и да си представят своето място в бъдещия свят.

Volkswagen Group планира да имплементира електрически двигатели в цялата си гама от автомобили както за VW, така и за другите марки от групата преди 2030 година. Конкретно от VW очакваме 20 електрифицирани модела до 2025-а. Инвестицията по проекта възлиза на около 40 милиарда щатски долара. Повече за новите идеи на немския концерн и за гамата I.D. ще разберем след изложението в Женева само след няколко седмици.