Федерален съд в САЩ приключи спора за патент на стойност 2 милиарда долара между компаниите Nikola и Tesla. Искът за нарушен патент бе подаден от Nikola през 2018 г., но двете компании престанаха да се занимават с него и ако Nikola иска съдът да продължи да го гледа, то тогава трябва да представи нови аргументи защо да се случи това, до 6 октомври. В противен случай делото Nikola срещу Tesla ще бъде прекратено.

Със сигурност през последната година Nikola имаше повече и по-непосредствени проблеми от този иск. Малко след като излезе на борсата през 2020 г., основателят на компанията Тревор Милтън бе обвинен във финансови машинации и в това, че е фалшифицирал клип с водородния камион на Nikola. След разследване на Министерство на правосъдието и Финансовия регулатор на САЩ Милтън в момента е пуснат от ареста под гаранция.     

 

Що се отнася до самия иск, Nikola твърдеше, че Tesla е използвала елементи като врати, стъкла, окачване и др. в нейния Tesla Semi, които първоначално са били част от камиона на Nikola. Според Nikola с тези си действия Tesla обърква потенциалните купувачи и това ще струва на компанията повече от 2 милиарда долара в изгубени продажби.

На свой ред Tesla твърдеше, че Nikola е откраднала дизайна на своя камион от хърватската компания Rimac, но с напредване на времето Tesla и Nikola не можаха да се разберат за това, кои точно патенти да бъдат предмет на делото.

Снимка: Nikola Motor Company

Виж още: Броят приложения в Huawei AppGallery е нараснал почти двойно за 1 година

Тагове: