Компанията зад летящото такси Volocopter, подкрепяни от Daimler, извърши първия си полет в градски условия на презентация в музея на Mercedes в Щутгарт.

Компанията получи 25 милиона евро през 2017 г., за да разработи изцяло електрическо летящо превозно средство с вертикално излитане и кацане. Целта му е да осигурява въздушни таксиметрови услуги в градски райони.

В основата си Volocopter използва технология, разработена за дронове, и я прави достатъчно мощна, за да превозва пътници. Към момента системата има максимална скорост 100 км ч и обхват от около 27 км, който позволява на Volocopter да извършва бързи преходи от точка до точка, за да избегне градския трафик. Машината има 18 мотора и 9 батерии.

Идеята за летящо такси не е нова, но повечето такива идеи засега остават на концептуална фаза. От друга страна, Volocopter има реален прототип, който вече е във въздуха.

Volocopter планира да използва набраните средства, за да премине към серийно производство на летящото такси и дори мисли за експанзия отвъд Германия и Европа.

Виж още: Това може да бъде вашият лунен дом за четирима