В опит да покаже, че летящите таксита могат да станат реалност в близко бъдеще, компанията Volocopter демонстрира първото си комерсиално въздушно такси. То се нарича VoloCity и трябва да оперира в рамките на града, като вози двама души и техния ръчен багаж.

Максималният пробег е 35 км при скорост 120 км/ч. Машината има 18 ротора, вдига минимално количество шум и е способна да излита от място вертикално.

Това е голяма стъпка, но преди Volocopter да може да предлага комерсиални превози, немската компания трябва да построи инфраструктура и да я интегрира в системите за управление на въздушен трафик. Вече видяхме Volocopter в действие по време на тестове в Дубай през 2017 г., както и на CES в Лас Вегас през 2018 г. По-късно тази година предстоят публични тестови полети, насрочени в Сингапур.

Volocopter измина дълъг път, откакто проведе първия си полет пилот през 2011 г. Новата машина ще бъде напълно автономна и изглежда доста по-добре. Volocopter вече заяви, че се надява да има таксита в небето до 2023 г. и с VoloСity изглежда компанията се движи по план към тази цел.   

Виж още: Бургерът от растително месо: по-вреден от истинския?