Rivian R1T 2022-2023 спечели най-високата оценка за безопасност - Top Safety Pick+, от Застрахователния институт за пътна безопасност (IIHS) на САЩ.

Това е една от основните организации за оценка на автомобилната безопасност в САЩ заедно с NHTSA. Докато транспортният регулатор на САЩ е правителствена агенция, Застрахователният институт за пътна безопасност е частна организация, финансирана от застрахователни компании. Европа има своя собствена рейтингова агенция на име Euro NCAP.

Рейтингите на IIHS и държавния регулатор имат сходни цели, но организациите използват различни процедури за тестване и понякога достигат до различни резултати. IIHS разглежда работата си като допълваща работата на държавната служба, допълвайки петзвездната рейтингова система на правителствената агенция с допълнителна информация за тестове за сблъсъци. IIHS казва на потребителите, че трябва да търсят 4+ звезди при правителствени тестове и препоръка „Добър“ или „Най-добър избор за безопасност“ от самите тях.

Държавният транспортен регулатор все още не е публикувал оценка за Rivian R1T, въпреки че започна да тества колата по-рано тази година. Надяваме се и очакваме скоро да чуем резултатите от тези тестове.

Тестовете на IIHS оценяват превозни средства в шест теста за катастрофа и за да спечели рейтинг за най-добра безопасност, превозното средство трябва да получи най-високата оценка във всички тестове. Тестовете са за силата и влиянието на ударите от страната на водача и пътника, отпред, отстрани, тестове за якост на покрива и облегалка за глава. Колата също така трябва да има усъвършенствана или превъзходна система за избягване на предни катастрофи, която се активира, за да помогне на невнимателните водачи да предотвратят катастрофи с превозни средства или пешеходци.

В допълнение към тези тестове, за да получи още по-висока оценка Top Safety Pick+, превозното средство трябва да отговаря на допълнителни изисквания за качество на фаровете и тези фарове трябва да бъдат стандартни за всички версии.

Rivian R1T е един от двата актуални пикапа, спечелили наградата Top Safety Pick+ на IIHS, а другият е Toyota Tundra. Няколко модела електрически коли и SUV също са спечелили наградата, като Kia EV6, Hyundai IONIQ 5, Tesla Model 3/Y, Audi e-tron и други.

Снимка: Rivian

Виж още: Илон Мъск с коледен подарък за водачите на Tesla Model S и X