Ако запитате младежите дали слушат радио, някои от тях може да ви зададат насрещен въпрос дали говорите за стрийминг услуга, подкаст или някакъв онлайн хибрид между двете. В интерес на истината радиото по-скоро е добре остарял познайник, с който не искаме да се разделяме - защото е удобен начин да нарушиш тишината, ако батерията на телефона е към края си и той е останал безсилен да ви предостави необходимото съдържание. Но един въпрос тормози голяма част от феновете му - дали радиото някога ще изчезне?

Жителите на САЩ могат да са спокойни, че има някой, който се грижи това да не се случи - сенаторът от Масачузетс Ед Марки изпрати писмо до повече от 20 производители на автомобили, в което очертава предимството на радиото и защо е необходимо то да присъства дори в електрическите модели. Радиото е един от най-леснодостъпните канали за новини и за комуникация с обществеността по време на извънредни ситуации. В писмото са цитирани и статистически данни от информационната платформа на Pew Research Center, която е установила, че през септември 2022 г. 47% от американците получават новините си от радиото. 
Още през 2016 г. някои автомобилни производители изразиха опасенията си за това дали мощността на батерията на електромобила може да попречи на стандартните радиосигнали. Но изглежда този казус е разрешен и вече няма причина радиото да не продължи да присъства в ежедневието ни.

Снимки: Unsplash

Виж още: Хванаха Google в измамни реклами на телефони Pixel