Технологичният гигант Xiaomi вече не се занимава само със смартфони - той навлиза с пълна скорост на пазара на електрически превозни средства с нов SUV, предназначен да се конкурира директно с Tesla Model Y.

Слух от кулоарите на компанията разкрива, че Xiaomi усърдно прави сравнителен анализ на предстоящия си SUV с популярния модел на Tesla. Това не е просто мимолетно хрумване; SUV-ът е в процес на разработка, откакто главният изпълнителен директор на Xiaomi Лей Джун обяви амбициите си за електрически превозни средства още през 2021 г.

Първоначално планът беше да се съсредоточи върху производството на седана SU7, за да достигне 100 000 единици тази година. След като SU7 вече е в производство, Xiaomi смени посоката, като се стреми да пусне SUV в края на 2025 г. или началото на 2026 г. Този график съвпада със завършването на втората фаза на новия завод за сглобяване на Xiaomi в Пекин.

Засега подробностите за бъдещия SUV са оскъдни, но вътрешни за индустрията лица намекват за автомобил, предназначен да завладее масовия пазар. Говори се, че той ще се основава на първия електрически автомобил на Xiaomi - седана SU7, като ще отстрани всички проблеми, които има първото поколение на модела.

Цената е важен фактор на силно конкурентния пазар на електрически превозни средства и Xiaomi се е насочила към достъпността. Докато цената на седана SU7 започва от 215 900 юана (малко под 28 000 евро), за предстоящия SUV се говори, че ще бъде с по-бюджетна цена, която потенциално може да достигне 150 000 юана (около 19 200 евро). Ако това е вярно, то може да привлече по-широк кръг потребители и да разтърси китайския пейзаж на електрическите превозни средства.

С годишен производствен капацитет от 300 000 автомобила, който се подготвя в завода в Пекин, Xiaomi е готова да се превърне в значителен играч на бързоразвиващия се пазар на електрически автомобили.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха натриева батерия, способна да се зарежда бързо само за няколко секунди