Вероятно си спомняте, че през 2012 г. протече заснемането на голяма част от територията на България за Google Street View. След около година данните са обработени и технологията вече е налична в страната.

В списъка с включените градове са не само най-големите София, Варна, Пловдив и други, но и важни исторически и културни центрове като Велико Търново, Копривщица и морските и планинските ни курорти. Освен тях обаче ще откриете и голяма част от по-малките градове и села, както и междуградските пътища. За да използвате Street View е достатъчно да посетите Google Maps и да довлачите оранжевото човече върху частта от картата, която искате да видите на наземно ниво.

Припомняме, че Google Street View започва работа през 2007 г. като страничен проект на Лари Пейдж, един от основателите на Google. Той използва собствените си автомобил и видеокамера, за да заснеме малка зона около дома си, докато в наши дни проектът обхваща 48 страни и някои невероятно области като Големия бариерен риф, върхове на планини, полюсите и други. Заснемането на Street View информация се извършва с коли, велосипеди, колички, снегомобили и хора с раници, в зависимост от особеностите на терена.

За сигурността се грижи отделен екип, който замъглява лицата на пешеходци и номерата на коли. Ако все пак откриете информация, която не трябва да присъства в Street View, може да я докладвате за изтриване или замъгляване.

В световен мащаб Street View се отразява отлично на туризма, тъй като позволява на посетителите на дадена страна да се запзонаят по-добре с особеностите й, преди да я посетят. Много туристически министерства разчитат именно на системата на Google, за да стимулират туристичесата дейност. Пример за успешно развитие е италианския град Помпей.

Google Street View за България бе официално представена по време на специално събитие в Гранд Хотел София, където присъстваха и представители на екипа на HiComm. Очаквайте кратко интервю с бизнес мениджъра на Google за България, Антон Пиралков, утре.

А знаете ли как се маха пешеходец от Google Street View?

Тагове: