Превантивната медицина е важна за хората, заразени с ХИВ вируса (или СПИН), тъй като болестта отслабва имунната система и тя става лесно податлива на инфекции.

Сега фондацията на Бил и Мелинда Гейтс инвестира 140 милиона щатски долара в програма на компанията Intarcia Therapeutics. Тя ще разработи имплант, който ще се поставя подкожно и ще доставя постоянен поток от анти-ХИВ лекарства в 6- или 12-месечни партиди. Това ще освободи ХИВ-позитивните от задължението да помнят, че трябва да вземат лекарствата си всеки ден. Имплантът ще се презарежда веднъж или два пъти годишно.

Освен това има и вариант този имплант да се използва при пациенти, болни от диабет тип 2. Intarcia Therapeutics пусна документите за комерсиално използване през ноември, така че можем да очакваме импланта да влезе в употреба сравнително скоро.

Имплантът може значително да намали влиянието на СПИН в места като Субсахарска Африка, където вирусът остава сериозен проблем. Засега не е известна цента, срещу която болните от СПИН ще могат да използват импланта.

 

Прочетете и това: Nikon си партнира с компанията Verily за развитие на технология за борба с диабета