Учените отдавна се удивляват от способността на ХИВ вируса да се разпространява в органите на тялото, но сега екип от медицински изследователи от университета в Йейл за първи път са регистрирали движението на вируса в тялото на мишка.

Екипът е маркирал вируса с флуоресцентна боя и след това го е инжектирал в лимфния възел на опитна мишка (както се вижда на видеото по-долу). Лимфната система е седалището на имунната система на организма.

"Това, което видяхме, е много по-различно от това, което сме си мислили", казва Уолтър Мотес, доцент по микробна патогенеза и ко-автор на документа от изследването.

ХИВ вирусът се свързва към макрофагите, имунни клетки, получени при диференциацията на моноцитите в тъканите. Но това е само временно превозно средство за вируса. След това ХИВ вирусът се прикрепя към рядък вид B-клетки, отговорни за производство на антитела. Нещо повече, тези клетки могат да се движат между лимфната система и околните тъкани. Тези В-клетки основно действат като мантии невидимки за вируса, предпазвайки ги от защитните сили на организма. Така ХИВ вирусът може бързо се разпространи в останалата част от организма.

Това откритие може да доведе до откриване на начини за забавяне на движенията на вируса или потенциално до начин да се предотврати заразяването на макрофагите.

 

 

 

Прочетете още: Гъбените батерии на бъдещето

Тагове: