За да се възпроизвеждат бозайниците, трябва сперматозоид да оплоди яйцеклетка, нали така? Не бързайте с отговора си! Учени от университета Бат в Англия докладват, че за първи път успешно са размножили здрави мишки, без да се опложда яйцеклетка.

Екипът поставя яйцеклетки в стронциев хлорид, който им пречи да навлизат в състояние, в което да задържат сперматозоиди, докато не се превърнат в „ембриони“. Тогава изследователите вмъкват сперматозоиди, които препрограмират тези „ембриони“, като ги подготвят за утробите на техните сурогатни майки.

Учените не са сигурни как точно работи препрограмирането, така че има още много неща за разкриване. Също така няма сигурност, че ще има подобен резултат при хората.

Най-малкото това е пробив за нашето разбиране за възпроизвеждането на бозайниците. Това показва, че сперматозоидите не се нуждаят от яйцеклетка, за да „узреят“ и да създадат нов живот. Ако учените успеят да развият метода и при хората, това може да помогне на много бездетни двойки, които искат да имат деца.

Разбира се, няма как да пропуснем и етичната страна на този казус, защото това би породило много полемики.

 

Прочетете и това: Изследователи вече могат да идентифицират хора въз основа на протеини в косите им