Ако някога сте се питали какви са световните проблеми, за които дори не предполагате, една разходка из света на CES може да ви даде разнообразни варианти. Един от тях идва от технологичната компания Kolibree, която задава дълбокия и мъчителен въпрос „какво ако Изкуствен интелект може да промени поведението на хората при миене на зъбите?. Причината за този въпрос е четката за зъби Ara, която е обявена за първата четка за зъби с изкуствен интелект в света.

Преди да се развълнувате излишно, нека изясним, че не става дума за верен приятел, който ще изслуша проблемите ви, докато говорите неразбираемо и търкате зъбите си, за да ви даде полезен житейски съвет. Истината е, че става дума за набор от сензори, с които е оборудвана четката, за да отчитат колко дълго и кои зони в устата си търкате. Данните, които събират сензорите, се анализират в самата четка с „патентовани deep learning алгоритми“, а резултатът е седмичен бюлетин с препоръки за това, как да подобрите търкането на зъбите си. Него можете да получавате по имейл или на смартфона си, с което този модел е практически идентичен с четката на Kolibree отпреди три години.

 

 

И макар това в никакъв случай да не е изкуствен интелект, побирането на сензорите и техниката за изчисление в самата четка е впечатляващо. Освен това четката има набор от игри, с които да научи децата на добри навици за устната хигиена от ранна възраст. За големите остава удоволствието от поредната джаджа, която им казва, че правят нещо неправилно. Ara ще е налична през март, като цената ѝ ще е 129 евро, докато при предварителна поръчка струва 79 евро.

Вижте всичко интересно от CES 2017