Натоварването на диска в Windows 10 е на 100%? Затова компютърът ви цикли и замръзва. Също като при стария Windows, нали? С изключение на това, че ползвате чисто нов компютър с Windows 10. И така, какво става?

Решавате да направите едно малко разследване и откривате, че системният ви диск работи на 100%. Със сигурност това не може да бъде вярно, нали? За съжаление е така. В най-новите версии на Windows има проблем с претоварването на дисковете, което забавя операционната система. Този проблем засяга както HDD, така и SSD дисковете.

Има няколко начина да се справите с проблема, но първо трябва да откриете причината.

1. Бавно изпълнение на команди и задачи? Пуснете проверка на диска

Този проблем с представянето е най-очевиден при опит да се използва Windows Search за намиране на файл или програма и всичко друго, което изисква устройството да свърши някаква работа (може би копиране и поставяне на група файлове).

За да установите дали това е проблемът, който ви засяга, следващият път когато компютърът зацикли, натиснете Ctrl + Alt + Del и изберете Task Manager.

(Алтернативно, щракнете с десния бутон на мишката върху таскбара и изберете Task Manager.) Обърнете внимание, че това може да отнеме известно време, ако твърдият диск е под напрежение.

На първия таб, Processes, потърсете колоната Disk. Ако имате проблеми с представянето на диск, тук трябва да е изписано 100% и оцветено в червено – индикация, че нещо не е наред.

Проблемните сектори на вашия твърд диск могат да доведат до 100% използване на диска в Windows 10. Въпреки това с помощта на вградената проверка на диск на Windows можете да поправите това.

Отворете Windows Explorer и изберете This PC, след което намерете вашия твърд диск. Щракнете с десния бутон върху C: и изберете Properties. Тук намерете раздела Tools и в таба Error натиснете Check.

В новоотворения прозорец щракнете върху Scan drive. Изчакайте, докато системата сканира устройството; може да се наложи рестартиране за цялостна поправка на диска. Това би трябвало да оправи грешката.

2. Проверете вашия антивирусен софтуер

Както при всеки подобен проблем с представянето, първото нещо, което трябва да направите, е да се уверите, че компютърът ви не е бил заразен със злонамерен софтуер. Тук вашата антивирусна програма идва на помощ, независимо дали е безплатно приложение или платен пакет.

Най-малкото, инструменти като Malwarebytes Anti-Malware трябва да могат да сканират компютъра и да открият някакви проблеми. В случай че вашето устройство вече е натоварено, това може да отнеме известно време.

Ако бъдат открити заплахи, използвайте препоръките на софтуера, за да ги пратите в небитието. След това рестартирайте и проверете ефективността на вашия диск. Надяваме се, че сте решили проблема; ако не, тогава злонамереният софтуер не ви е виновен, така че четете нататък.

3. Премахнете търсенето в Windows за по-добро представяне на компютъра ви

Следващото нещо, което трябва да проверите, е дали грешката в използването на 100% от капацитета на диска има нещо общо с търсенето с Windows. Грешка в Windows 10 води до „цикъл на търсене“, който на свой ред води до натоварване на системния диск.

За да деактивирате функцията в текущата ви сесия, отворете командния ред (най-бързият начин е, като щракнете върху бутона Start и напишете cmd, след това щракнете с десния бутон и изберете Run as administrator) и въведете:

net.exe stop „Windows search“

За да деактивирате за постоянно търсене или индексиране на Windows, натиснете WIN + R, въведете services.msc и натиснете Enter. В прозореца на услугите, който се отваря, намерете записа за търсене в Windows и щракнете двукратно върху него, за да отворите прозореца със свойства за търсене на Windows.

Под Startup Type изберете Disabled. Тук можете да щракнете върху Stop, за да прекратите функцията. Кликнете върху OK, за да запазите промените.

Скоро след деактивиране на търсенето с Windows компютърът ви трябва значително да подобри своето представяне. Ако не, преминете към следващата стъпка.

4. Използвайте различен уеб браузър

Друга причина може да е самият браузър, особено ако използвате Google Chrome.

Очевидната опция е да изберете друг браузър. В Windows 10 вече има вградени два браузъра. Вероятно не искате да използвате Internet Explorer, но Microsoft Edge е адекватен заместител на Chrome.5. Flash ли е причината за 100% дисково натоварване?

Flash остава един от най-уязвимите аспекти на съвременния компютър и трябва да бъде деактивиран. Adobe планира да убие своя мултимедиен плъгин през 2020 г., така че няма особен смисъл да продължавате да го използвате.

Изглежда Flash също е един от най-честите виновници за 100% използването на твърд диск в Windows 10, ако използвате браузъра Google Chrome.

Отворете Menu > Settings > Show advanced settings и намерете раздела, отбелязан като Privacy. Тук кликнете върху Content settings и намерете Flash. Ще видите отметка, така че задайте на Block sites from running Flash, след което щракнете върху Back.

Рестартирайте браузъра и проверете дали компютърът върви по-добре.

6. Да не би Steam да натоварва вашия твърд диск?

Обичате да играете и сте си инсталирали Steam? Възможно е тази дигитална платформа за игри да доведе до 100% използване капацитета на диска.

Обикновено това се дължи на ъпдейт, който се джурка на заден фон. Изчистете кеша на Steam, за да поправите това.

Първо се уверете, че сте излезли от Steam. В случаите когато Steam е вероятна причина за тази грешка, причината е, че тя все още може да е активна, когато се опитвате да я затворите. При това положение използвайте Windows 10 Task Manager, за да приключите програмата.

След това отворете рън прозореца WIN+R и напишете steam://flushconfig

Ще се появи прозорец, който ви информира, че съдържанието ще бъде изтрито. Щракнете върху OK, за да продължите.

Имайте предвид, че игрите и сейвовете ще бъдат запазени, така че няма риск за загубите ценния прогрес.

7. Изяжда ли Skype енергията на вашия компютър?

Друго широко използвано приложение също може да доведе до 100% използване на вашия твърд диск: Skype.

За да разберете и деактивирате неговото изискване за OTT ресурс, уверете се, че програмата не е отворена. Можете да направите това, като потърсите в Task Manager или проверите System Tray – мястото на лентата около часовника. Ако виждате Skype да работи тук, щракнете с десния бутон върху иконата и изберете Quit.

След това натиснете WIN + R и поставете този адрес в полето:

C:\Program Files (x86)\Skype\Phone\

Натиснете OK, за да намерите файла Skype.exe, натиснете с десния бутон върху Properties. В таба Security tab натиснете Edit и след това изберете ALL APPLICATION PACKAGES. Поставете отметка до Write в колоната Allow и завършете, като щракнете върху Apply, след това OK. Върнете се обратно към Task Manager, за да видите промяната. Можете също да помислите за намиране на алтернатива на Skype.

Виж още: Истинските супергерои – хората с невероятни възможности 

Тагове: