Оптичните илюзии са не само един приятен начин да загубите малко време или да се позабавлявате. Те винаги се базират на физични закони и биологичните особености на човешкото зрение. Затова някои от тях са използвани като тестове за различни способности, за диагностициране на болести или дори - психични отклонения.

Следващите няколко илюзии са доста популярни, като е възможно да сте срещали някои от тях. Прочетете внимателно коментара към всяка картинка, за да разберете повече за механизма на действие, който обърква мозъка ви по толкова интересен начин.

 

Коси прави линии

На пръв поглед изглежда, че сините линии имат сериозен наклон една спрямо друга. Но всъщност те са напълно успоредни, а лъжливият ефект се създава заради умелата комбинация на цветове и форми. За да проверите този факт, поставете линийка върху тях или ги проследявайте внимателно отдясно наляво, сравнявайки големината на черните форми.

 

Конфети

В тази психеделична картинка всички кръгчета всъщност са... в един и същи цвят! Не ви се вярва, нали? Изглеждат ви зелени, розови, жълти. Всъщност единствената разлика на картинката не е в цвета на кръговете, а в цветовете на линиите. Заради тях се получава илюзия за различно оцветените кръгове конфети.

 

Вълнуваща се водна повърхност

Както си изберете. Тези специално подбрани цветове, форми и ориентацията им създават впечатлението, че редовете плуват като морски вълни. Дори можете да се объркате, че гледате анимирана картинка, но бъдете сигурни, че тя не е такава. Движението се създава само във вашия мозък. Светлосенките и подредените в правилни редове „капки“ карат мозъка ви да си мисли, че има движение. Интересното тук е, че около 5% от хората всъщност не са възприемчиви към тази илюзия. Ако е така – можете да се похвалите в коментарите.

 

Изкривената улица

На тази снимка изглежда, че са разположени две снимки на улица под различен ъгъл. Можете да се закълнете, че това са две различни снимки, нали? Да, ама не… вгледайте се по-внимателно – това е едно и също изображение, копирано два пъти! Вашият мозък е тотално объркан заради бордюрите, които на снимката изглеждат паралелни, но в реалността това може да се случи само ако гледате пътя под много голям ъгъл.

 

Квадратът, който променя цвета си

Ако гледате по-внимателно видеото, ще видите, че това квадратно парченце хартия, което се движи наляво-надясно, всъщност НЕ променя цвета си. Само създава такова впечатление. Оптичната илюзия се създава от черно-белия градиентен фон, който кара мозъка ви да възприема по различен начин цветовия оттенък на квадрата.

 

Смаляващият се кръг

На този анимиран гиф кръговете, пулсирайки, се увеличават и намаляват, нали? Да, но това важи само за сивите кръгове! Оранжевият кръг си е със един и същи размер, а илюзията се създава заради промяната на сивите кръгове.

 

Променящи дължината си линийки

На пръв поглед тук изглежда, че сините и червени линийки се удължават и свиват, осцилирайки нагоре и надолу, все едно се носят по вълните. Но това не е така – те имат една и съща дължина, тайната на илюзията се крие в движещите се странични черни чертички, които залъгват нашето възприятие.

 

Илюзията с влака

Вгледайте се внимателно в тази картинка. Според вас влакът влиза в тунела или… излиза от него? Ще се учудите, че правилен отговор на въпроса няма. Всичко зависи от това, как гледате снимката. Опитвайте да местите погледа и да я гледате под различен ъгъл и дори бързо ще се „научите“ да сменяте посоката на влака – във или извън тунела.

 

Обърканите топчета

Още една объркваща мозъка картинка, която тотално се променя в зависимост от погледа ви. Ако се загледате в цветните кръгчета в центъра и след това премествате погледа си на другия цветен кръг, ще ви се струва, че сивите „топчета“ се въртят ту в едната, ту в другата посока. Илюзията се дължи на разликата във възприемането на движението, когато обектът се намира в центъра или в границите на периферното зрение.

 

Въртящата се танцьорка

Това е доста известна илюзия. Гледайте девойката в центъра. И след малко отговорете – в коя посока се върти тя? По часовниковата стрелка или обратно на нея? Всъщност всичко зависи от това, коя част от картинката сте гледали, преди да погледнете средната девойка. Ако сте погледнали първо девойката отляво, то тази в средата се върти по посока на часовниковата стрелка, а ако сте погледнали дясната – въртенето е в обратна посока. От това зависи и посоката на движение, а причината е същата, като в предишния пример – заради периферното зрение.

 

Звездна нощ

Много яка илюзия. Състои се от две картинки, но нека първо поговорим за втората. Това е знаменита картина на Ван Гог, която със сигурност е статично изображение. Супер. Само че сега си наложете на волята да гледате горната картинка в средата в продължение на 30 секунди (не по-малко) и след това бързо преместете погледа върху картината на Ван Гог.

Яко, а?

Същността на тази илюзия се крие в постефекта от движението. Когато дълго време гледате спиралата, зрителната ви система започва да компенсира движението, за да намали ефекта на раздразнение на нервната система. Но когато тя го компенсира и преместите погледа си на статичната картина, то мозъкът ви продължава за известно време да „компенсира“ този сигнал, макар че движението вече го няма. В резултат се получава илюзията за въртене в обратна посока и якият ефект върху картината.

TP-Link DECO M5 AC1300 - Wi-Fi система с характер

---

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards