Въпреки коронавирус кризата дизайнерите по цял свят продължават да творят. Доказателството са милионите продукти с уникален дизайн, които излизат всяка година. За да се отличат най-добрите сред тях, съществува конкурсът A’Design Award, който се провежда ежегодно в Италия и на който HiComm е медиен партньор. Ако искате да се насладите на уникални дизайнерски решения или пък самите вие сте дизайнер и създавате оригинални продукти, или имате свежа идея, може да се включите в състезанието. Не само заради това, че може да спечелите приз, но и заради престижа, че милиони хора могат да видят вашия продукт. Оценяването се извършва от специално жури, което има в състава си изтъкнати дизайнери, професори и академици и популярни журналисти. Единственото, което трябва да направите, е да се подготвите с идеи и продукти и да се регистрирате тук

Важно! Крайният срок за редовно подаване е 30 септември. Резултатите ще бъдат оповестени публично на 1 май. 

Самата награда е наистина уникална и е реализирана чрез 3D печат на метал, тъй като не е възможно да се реализира с друга традиционна технология. Освен този трофей победителите получават специален годишник, отпечатан сертификат в метална рамка, безплатна покана за галавечер за двама души по време на церемонията по награждаването, безплатно участие в изложбата на победителите и най-вече престиж заради самото участие в този форум.

Ето още няколко интересни предложения, които избрахме за вас сред многобройните победители в отделните категории:

 

Niro Max Service Robot

NIRO-Max е летищен робот, който има способността да разпознава лицата на хората и да общува с тях на собствения им език. Технологията SLAM му позволява да се разхожда свободно и да се зарежда автономно, за да подпомогне пътниците при чекиране, връщане на билети, информация за полета и други запитвания, докато обикалят из летището. Вместо черен екран лицето на робота е от бял светлопропускащ материал и емоцията му се изразява чрез дигитална проекция. 

by Baidu Ai Cloud Hci Lab

 

Megalopolis X Shenzhen Super Headquarter

Megalopolis X ще бъде разположен в южните краища на Шънджън между залива Шънджън и Футиан. Представете си град, базиран на авангардни технологии, футуристичен по своята същност през 2050 година? Предизвикателството е не просто да се създаде център за Шънджън, но и сърце за района на Големия залив. Място, където хората от цял свят ще идват да видят следващото поколение градове. Хората, работещи и живеещи в Мегаполис Х, ще могат да се разходят до всички части на града. Това предполага създаване на пропусклива многостепенна пешеходна връзка от тази под земята към надземната част, която се съчетава с красив пейзаж, арт и кафенета, обществени пространства и ключови транспортни възли.

by QUAD Studio

 

L1 All Blue Watch

Вдъхновен от начина на живот в Берлин и известните забележителности, L1 All Blue съчетава качеството „Произведено в Германия“ и модерен, устойчив дизайн с хипнотизиращ син цвят. Дизайнът на L1 All Blue отразява архитектурата, забележителностите и стила на Берлин в завладяващ син цвят. Дори секундната стрелка в Serenity Blue добавя допълнително докосване в синьо към часовника. Корпусът е неръждаем, изработен от чиста хирургическа стомана 316L, като матовото синьо покритие перфектно подчертава затворения състав на корпуса.

by Lars Hofmann

 

Images of Unream

Unream е един от продуктите, проектирани с т.нар. илюзорен материал – дело на ново изследване на MIT относно 3D печата с лещовиден ефект, нещо, което досега съществуваше само в дигиталния свят. Unream едновременно е дневен артефакт и нощна лампа, разкриващ феерия от динамични цветове с различни ъгли на видимост. С Unream преосмисляме връзката между човека, Космоса и обектите.

by Jiani Zeng and Honghao Deng

 

Infinity Armchair

Формата на облегалката на фотьойла Infinity е препратка към символа на безкрайността - обърнатата фигура на цифрата осем. В китайската култура този знак олицетворява два свята - тъмнина и светлина - Ин и Ян - смърт и раждане. Основният акцент в дизайна е фокусиран именно върху облегалката на фотьойла, който сякаш променя формата си при завъртане, задавайки динамиката на линиите и пресъздавайки знака за безкрайност в няколко равнини. Останалите елементи на стола са проектирани в минималистичен стил.

by Natalia Komarova

 

Bienville House Duplex

Основната цел на дизайна на House Duplex е да конфигурира общите помещения по начин, който най-добре отваря интериора за външната светлина, придавайки усещане за въздух и обем. Всичко в този дизайн е конфигурирано да подчертава прозрачността между вътрешните пространства и екстериора на 1-ви етаж. Горните етажи съдържат стаи, обвити от външни повърхности, образуващи ешелон от окачени кубчета, които са видими от множество гледни точки. Статичните форми съпоставят анимираното вътрешно пространство като рамка, засилвайки прозрачността.

by Nathan Fell

 

Poise Adjustable Table Lamp

Концепцията на тази лампа включва известна степен на взаимодействие, за да се промени начинът, по който се възприема светлината. Тя представлява светещ кръг, който свободно левитира около една линия. Чрез промяна на позицията POISE предоставя динамично или статично въздействие върху очите. Настолната лампа има три въртящи се фуги, което позволява пълна гъвкавост. Масивната Т-образна основа служи като противотежест на много тънкия и лек статив и елегантния пръстен, позволявайки на лампата винаги да остане балансирана и уравновесена.

by Dabi Robert

 

Perception Cafe

Това малко топло дървено кафене е разположено на ъгъла на кръстовището в тих квартал в Сеул, Южна Корея. Най-атрактивната част от него е таванът, наречен shading tree, който започва от задната страна в зоната, където се приготвя кафето, и покрива зоната, където се разполагат клиентите, придавайки невероятната атмосфера, която виждате. Дизайнът предоставя необичаен пространствен ефект на хората и също така се превръща в среда за онези, които искат да се вглъбят в мислите си с чаша ароматно кафе пред себе си.

by Haejun Jung - Feelament

 

Sada Bike Hubless Foldable Bike

SadaBike е с иновативен дизайн и притежава много добра ергономичност и комфорт. Странното колело без спици има специална опорна точка в центъра, като всички негови рамки се сгъват, в компактна форма с размерите на обикновен чадър. Самото сгъване става с едно движение, като след това може удобно да носите велосипеда на рамото си например. Частите на Sada Bike са от алуминиева сплав (7075 Ergal), а следващият му прототип ще използва същия алуминиев материал, но и въглеродни влакна за още по-голяма здравина.

by Gianluca Sada

 

Wave Blender

Много хора водят здравословен начин на живот. Следователно, а и от естетична гледна точка създаването на малък персонален блендер е необходимо, когато искате да пиете любимите си плодови коктейли и напитки в офиса или в колата. Wave Blender интегрира целия си механизъм в компактен пакет с големината на голяма бутилка за вода, което позволява на потребителя да го носи със себе си навсякъде и по всяко време. Изберете цветова палитра според вашето настроение, а приложението в смартфона ще ви даде рецептите, списъците за пазаруване и хранителното съдържание на желаната от вас напитка.

by Leila Ensaniat and Nima Farzin

Списъкът с наградените на конкурса продукти наистина е огромен, като сред цялата тази феерия от дизайн и уникални продукти, които ви представихме, има още десетки и дори стотици такива, които си заслужава да се видят. Ако желаете, може да го направите на страницата на A’Design Award, където може да се регистрирате и дори да участвате в надпреварата за награди.

Вижте още: PS5 дистанционното ще има бутони за YouTube, Disney Plus и Netflix