Няма как да не сте чули за деня Черен петък, или Black Friday. Последните няколко години традицията за масови намаления в онлайн и офлайн магазините навлезе и в България.

В този текст ще си поговорим какви всъщност са интересните факти, история и тенденции, свързани с този "празник", който технологичните маниаци празнуват наравно със своите колеги по интереси.

Black Friday е денят след американския празник за Деня на благодарността. Той по закон се пада през последната седмица на ноември. От началото на XXI век Черният петък е приеман като старт на коледния сезон в САЩ. На този ден повечето търговски вериги отварят много рано (понякога дори в полунощ) и предлагат огромни отстъпки на свои продукти.

Black Friday не е официален празник, но някои американски щати като Калифорния го приемат като такъв и дават почивка на служителите на местните власти и администрация.

Терминът „Черен петък“ за пръв път се появява във Филаделфия в началото на 60-те години на миналия век. С него служители на местната полиция са наричали петъка след Деня на благодарността заради големите задръствания по пътищата.

Няколко неправителствени организации считат за изключително вреден стреса през този ден. Ето защо през 1997 г. тези организации призовават американците денят да се превърне в Ден без покупки. Това, разбира се, не става и пикът на продажбите, реализирани в рамките на Черния петък, се случва през 2012 г., когато потребителите са похарчили 59.1 млрд. щатски долара за покупки на намалени продукти, сочи статистиката на Американската национална търговска федерация. Оттогава продажбите в рамките на Черния петък и обособилия се след него Cyber Monday само вървят нагоре.

Заради огромните опашки и борбата за намалените артикули през последните години зачестиха сигналите за регистрирано насилие между купувачи. От 2006 г. до сега са регистрирани 7 смъртни случая и 98 наранявания. И всичко това, за да могат хората да се доберат до някои от тези джаджи – най-продаваните по време на Черния петък през последните години.

Умна колонка Echo Dot 3

През септември 2018 г. Amazon анонсира дузина нови устройства, захранвани с Alexa - от второ поколение Echo Dot до Echo Sub, който увеличава звука от различните колонки. Целта, разбира се, е дигиталният асистент да достигне до всяко кътче на ежедневието ви. Сред тях бе Echo Dot 3, която бързо се превърна в най-популярния говорител с гласово управление, сега с подобрен звук и нов дизайн в сравнение с предишното поколение Echo Dot. С нея домашният асистент Alexa може да възпроизвежда музика, да отговаря на въпроси, да чете новините, да проверява времето, да задава аларми, да контролира съвместими устройства за интелигентни домове и др. Echo Dot 3 стриймва песни от Amazon Music, Apple Music, Spotify, TuneIn и други чрез подобрения високоговорител за по-богат и по-силен звук.

Също така тя е в голяма помощ с ежедневните дейности в един умен дом. Може би искате да чуете рецепта, докато готвите в кухнята, или да разберете какъв е трафикът на сутринта. Може би се нуждаете от настройка на алармата или искате да научите новините. А може ди скате да поръчате храна за вкъщи или такси - всичко е възможно.

Новото поколение Echo Dot вече има нов дизайн, който заменя пластмасовия екстериор и наподобява HomePod на Apple. Цената си остава същите 49 долара, което бе достатъчно тя да се превърне в най-продавания продукт на Черния петък за 2018 г.

Тест комплект AncestryDNA

В средата на 2012 г. Ancestry представи AncestryDNA - услуга, която анализира вашата ДНК и интегрира тези данни във вашето родословно дърво, ако сте създали такава. Компанията доставя комплект за ДНК тестване, който връщате с проба от слюнката си. След няколко седмици услугата публикува резултатите във вашия онлайн профил. Тези тестове анализират вашата ДНК само за да се определи потомството ви; няма да получите информация, свързана със здравето, или някакви дълбоки данни за предците, за разлика от други предлагани такива услуги, които дори уж ви казват колко неандерталска ДНК имате. AncestryDNA има най-голямата база данни от ДНК проби сред своите конкуренти, като 23andMe е на второ място. Ако търсите специално генетични роднини и инструменти за изграждане на родословно дърво, AncestryDNA е (може би?) най-доброто решение.

AncestryDNA е иновативен начин да проследите вашето потомство с помощта на модерните биотехнологии и това очевидно се харесва на голям брой хора, чиито покупки на комплекта го правят един от най-продаваните по време на Черния петък.

Умна тенджера Instant Pot DUO60 6

"Какво пък, това е само някаква си тенджера под налягане", навярно ще си кажете. Instant Pot DUO60 6 обаче е най-популярната тенджера под налягане на пазара и не е изненада, че не можем да спрем да говорим за това. Този удобен кухненски уред е програмируем, спестяващ време и ви дава възможност да се храните здравословно. С лесни за използване цифрови настройки на екрана можете да съберете няколко неща заедно и да ги приготвите за част от времето, което обикновено се изисква за бавна печка. Освен това почистването след измиване е толкова лесно, колкото и изплакването на един съд.

Програмируемата тенджера е особено подходяща за приготвяне на храна за седмицата и нейното бързо затопляне, когато се приберете от работа. Независимо дали сте вегетарианец или любител на месото, интернет е пълен с рецепти и видео уроци, които само ви очакват, за да опитате нови идеи, тъй като понякога дори уж обикновената храна може да бъде трудна за приготвяне от всички. Instant Pot DUO60 6 е кухненски уред, който ви позволява да станете по-креативни в кухнята и да откажете доставките на храна за дома. Планирайте следващото си хранене с умната джаджа, която също има стойка за пара от неръждаема стомана с дръжки, лопатка за ориз, лъжица за супа, мерителна чаша, колектор за кондензация и дори книжка с рецепти.

Слушалки Bose QuietComfort 25

QuietComfort 25 може да не са най-новият модел слушалки на Bose, но това класическо предложение от най-висок клас е предназначено специално за потребителските устройства на Apple. Слушалките са направени така, че да звучат истински добре, да бъдат комфортни за ушите и удобни за ежедневно носене. Слагате ги и всичко се променя. Музиката е дълбока, мощна и балансирана, изолирана от всякакъв външен шум по начин, който прави възможно да се насладите на всяка нота. Дори при полет, независимо колко е шумно около вас, там сте само вие и вашата любима музика, необезпокоявани и спокойни. Вследствие на дългогодишен труд, използваните в Bose QuietComfort 25 технологии ги правят незаменим аксесоар за всеки уважаващ себе си меломан. Слушалките са с контрол на звука, като на Apple EarPods и се захранват от един брой батерия AAA, която е включена в комплекта. С една батерия може да се слуша до 35 часа. Вие може да слушате музика без проблем дори когато батерията ви е изтощена, макар да не може да се насладите на най-голямото предимство на слушалките - заглушаването на шума около вас. Тази технология се нуждае от захранването от батерията. Освен съвместими с iPhone, iPod и iPad, Bose QC 25 са съвместими с почти всички Android, Windows и BlackBerry базирани смартфони. Слушалките са със стандартен 3.5мм стерео жак, което ги прави съвместими и с почти всички аудио системи.

Bose QuietComfort 25 идват в два основни цвята - черен и бял, но благодарение на допълнителните панели, които се продават отделно, могат да стават в най-различни цветове.

Портативен твърд диск Western Digital My Passport Ultra 2000 GB

С появата на многопикселовите джобни фотоапарати, телефоните с възможност за запис на 4K видео и устройствата като таблети и лаптопи, потребителите започнаха да трупат все по-голямо количество дигитална информация. Ако след едно море в чужбина през не толкова далечната 2005 година се прибирахте с 2 карти по 1 GB, пълни с общо 700 снимки, днес вече навярно се връщате със снимки и видео с общ обем многократно по-голям от това. Като добавим и една скромна филмова колекция, картинката добива застрашителни размери. В същото време не е разумно да съхранявате всичко на едно-единствено място, където техническа авария или зловреден софтуер могат да нанесат опустошителни поражения за нула време.

Със своя My Passport Ultra 2000 GB американците от Western Digital единствено подобряват функционалността с по-високи скорости на четене и писане, запазвайки всички най-важни характеристики – елегантен външен вид, компактни размери, високи скорости и надеждна защита. Дискът идва с богат набор от софтуерни функции, включително система за автоматично архивиране, тестване на параметрите в реално време, хардуерно криптиране на данните и не на последно място - с възможности за облачно интегриране, за да имат потребителите достъп до съдържанието отвсякъде. Ако досега вече сте имали досег с MyPassport продукти, този модел са естествен и добър ъпгрейд; ако пък не сте, това все още е едно от добрите предложение на пазара в момента.

Умен часовник Huawei Watch 2

Спортните умни гривни и часовници са изключително популярни сред потребителите, които са активни спортисти и се грижат за добрата си физическа форма. Huawei Watch 2 пристига в две основни версии: стандартна и класическа. Корпусът на класическия умен часовник е направен от висококачествена неръждаема стомана. Стандартната версия е снабдена с каишка и кейс от пластмаса с отлично качество. С Huawei Watch 2 можеш да отговаряш, звъниш и изпращаш съобщения. Известията от популярни социални мрежи се показват директно на екрана. Можеш да отговаряш на съобщения чрез гласова команда, използвайки клавиатура или писане с ръка, както и автоматично генерираните отговори, базирани на полученото съдържание.

Външна LED батерия ADATA

Освен за зареждане външната LED батерия ADATA D8000L може да се използва и като мощен източник на LED осветление. За разлика от други външни батерии, които излъчват много слаба светлина, тук целият горен панел е изпълнен с множество LED крушки и резултатът е наистина ефективна светлина. D8000L предлага обща мощност от 2.1A, разполага с двоен USB порт и отговаря на IEC IP54 стандарт за водо- и прахоустойчивост. С мощност 200 лумена D8000L е не само външна батерия, но и истински източник на светлина, която може да е наистина полезна за хора, прекарващи време на открито. От ADATA гарантират 17 часа осветление с четири режима на работа при напълно заредена батерия.

D8000L е сертифицирана и отговаря на стандарта IEC IP54 за водо- и прахоустойчивост. В допълнение към това текстурираният гръб на устройството позволява на потребителите да импровизират и използват всякакви неща като монети и дори кредитни карти, за да закрепят батерията по лесен и удобен начин.

Безжична прахосмукачка LG CordZero

LG CordZero е с нов, по-ергономичен дизайн, който включва телескопична дръжка, която позволява лесно да се настройва височината и може безпроблемно да достига високите тавански ъгли. Технологията против заплитане предотвратява вероятността падналите косми от коса или козина от домашните любимци да останат на четката. Всички тези възможности, в комбинация със зареждащата стойка за стена улесняват домакинската работа повече от всякога. Машината има най-новата 7-степенна филтрираща система, която чрез филтъра HEPA 14 елиминира по-голямата част от праха, който в други случаи би се вдигнал във въздуха при чистене. С двете си сменяеми литиевойонни батерии Dual Power-Pack устройството разполага с допълнителна енергия и може да продължи да работи, без да се налага да се спира и презарежда.

Джобен компютър Asus VivoStick

VivoStick е наистина необичайна джаджа: джобен компютър, който превръща всеки HDMI монитор или телевизор в Windows компютър или smart телевизор за работа или забавление. VivoStick се захранва от Intel Atom процесор с 2 GB RAM и има 32 GB вградено пространство за съхранение. Има добри работни параметри и няма нужда от допълнителни настройки, готов е при самото включване. Въпреки компактния си размер той има 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.1, USB 3.0 и USB 2.0 порта, HDMI порт и аудио жак плюс вътрешен охлаждащ вентилатор за предпазване от прегряване. VivoStick е достъпен и компактен компютър, който е идеален за дома или офиса. VivoStick дава на потребителите пълното компютърно преживяване навсякъде във всеки дом или офис, позволявайки им да завършат работата си, да стриймват HD видео или да се свързват със семейството и приятелите си чрез приложения на социалните мрежи на собствения си телевизор. Потребителите могат да контролират VivoStick чрез мобилните си телефони или таблети с приложението ASUS VivoRemote.

Екшън камера Sony Action Cam HDR-AS15

Ако сте сред онези търсачи на силни усещания, които обичат да документират всеки свой следващ опит да се пребият, то със сигурност се нуждаете от камера. Но не от каква да е. На пазара съществуват специален подклас, наречен "екшън". В пакета откриваме калъф, който е устойчив на удари и с помощта на който може да се гмурнете до 60 метра дълбочина, без да се притеснявате, че може да съсипете джаджата. По отношение на цена-качество получавате точно това, за което сте си платили. Камерата е лека и компактна. С нея се работи лесно, разполага с доволно голям набор от опции и прави прилично видео с много добър звук, а Wi-Fi определено е бонус.