Устройство за хакване на смартфони, което полицията използва за извличане на данни от заключени апарати, се продава свободно в ebay само срещу сумата от 100 долара. Властите в САЩ и други страни обикновено плащат до 15 000 долара за актуалните версии на Universal Forensic Extraction устройствата, но по-стари варианти очевидно се намират в свободна продажба втора ръка.

Изглежда, че полицията е бракувала или продала някои от своите устройства, които по-късно са стигнали до онлайн аукциони. За това алармират специалистът по киберсигурност Мат Хики, който си е купил няколко апарата от eBay. Нещо повече, той е открил кои модели телефони са хаквани с тях, кога е станало това и каква информация е извлечена. Сред данните има лична информация като снимки, съобщения и контакти.

Според Хики едно от устройствата е ползвано за хакването на телефони на Samsung, LG, ZTE и Motorola, а той самият го е използвал за разбиване защитата на стари iPhone и iPod модели. Изглежда, че властите са разпродали по-старите модели устройства, защото те не могат да хакнат телефони с най-новите версии на iOS и Android.

Израелската компания Cellebrite, която произвежда устройствата, изрично забранява тяхната препродажба и изисква клиентите да унищожават или връщат онези, които вече не ги ползват.