От военни шутъри до фeнтъзи и от ММО-та до игри с карти, оказва се, че във free-to-play света на РС игрите може да получите колосално съдържание буквално срещу нищо. От попкултурни феномени като Fortnite до модерни онлайн класики като Team Fortress 2 там има добри безплатни игри, които могат да задоволят буквално всеки един РС геймър.

За да стартирате вашето приключение в света на F2P игрите, през 2020 г. сме ви приготвили списък с най-добрите заглавия, които заслужават вашето внимание. Dauntless спокойно може да се сравнява с Monster Hunter: World, Paladins е не по-малко стилна от Overwatch, а League of Legends е единствената MOBA, за която трябва да ви пука.

Да започваме!

 

13. Magic: The Gathering Arena

Снимка: Magic: The Gathering

Благодарение на титана в CCG жанра Hearthstone днес популярността на дигиталните игри с карти е по-голяма от всякога. Феновете могат да пробват Gwent или The Elder Scrolls: Legends за някои нови механики, но ако искате истинско предизвикателство, Magic: The Gathering Arena е вашата игра. Тя е едновременно актуална и вярна на традицията на Magic: The Gathering от 1993 г. и всичко това идва под формата на добре изпипан като визия и стил пакет.

 

12. World of Tanks

Снимка: worldoftanks.eu

World of Tanks е онлайн екшън с бронирани машини, създадена от белaруската компания Wargaming през далечната 2010 г. Оттогава насам популярността ѝ не спира да расте. Към края на миналата година в нея са се регистрирали над 100 милиона играчи. Играта дори е записана в Книгата с рекорди на Гинес за най-много потребители, обитаващи едновременно един сървър.

Идеята на играта е изключително елементарна - всеки играч управлява един танк и с него трябва да унищожи колкото е възможно повече противникови бойни машини. Играчите се разделят на два отбора, които се подреждат в двата края на средноголяма карта, и екшънът започва. Имате всичко на всичко един живот - взривят ли ви, мачът за вас приключва.

 

11. War Thunder

Снимка: warthunder.com

Ако сте почитатели на летателните симулатори и интерактивния геймплей, то MMO-то War Thunder е правилната игра за вас. Едно F2P заглавие, което определено има какво да предложи.

Работата по него започва още през 2009 г. Авторите от Gaijin Entertainment са използвали опита си от минали заглавия като IL-2 Sturmovik: Birds of Prey, Apache: Air Assault и Birds of Steel, за да създадат един от най-добрите авиосимулатори въобще. War Thunder предлага за всеки по нещо - както за любителите на аркадните сражения, така и за маниаците на тема история и симулация, които искат да преживеят дадена битка от миналото 1:1. С течение на времето ще подобрявате цялостната си производителност, ще оборудвате самолета си с нови бомби и муниции и още куп подобрения.

 

10. RIFT

Снимка: Trion Worlds

MMORPG-то на Trion Worlds стартира като платено заглавие, подобно на World of Warcraft, но прие бизнес модела free-to-play през лятото на 2013 г. Действието в RIFT се развива в Телара, разкъсванa от множество пространствени пролуки. 8 първични сили се борят за постоянно надмощие над свят, който се променя ежедневно. Нови райдове, нови зони и нови събития се появяват ежемесечно.

 

9. Guild Wars 2

Снимка: guildwars2.com

Години след появата си популярното MMORPG Guild Wars 2 си остава една от най-играните онлайн игри. Последният експанжън - Path of Fire - излезе през 2017 г., въпреки че играта продължава да получава ъпдейти по кампанията. След излизането на Visions of the Past: Fire and Steel през тази година студиото ArenaNet ще продължи сагата с нейния трети епизод. Играта в епизода ще е фокусирана върху превземане и отбраняване на превзети територии в PvE карта, изпълнявайки цели като отблъскване на врагове, битки с познати противници и максимизиране на потенциала за възнаграждение. Играчите също така ще трябва да се справят с нова Strike мисия, която ще има различен акцент върху геймплейните механики. Освен това ще можете отново да участвате в Super Adventure Festival, както и да се включите в други събития и чествания.

Всичко това би трябвало да е достатъчно за феновете на Guild Wars 2 за стотици нови часове игра, особено ако се включвате в света ѝ сега.

 

8. Albion Online

Снимка: Albion Online

MMO без класове, Albion Online е освежаващо пътешествие в средновековен свят, където не сте обвързани с определен стил на игра. Играта отделя по-малко време за изграждането на героя и повече за стратегията и тактиките в PvP среда, която се фокусира върху поддържането на гилдия с други играчи.

Въпреки че светът на Albion Online не е най-вълнуващият, управляваната от играчите икономика и комплексната система за плячка правят часовете, изгубени в битки с противници, изследване на подземия и яздене през буйни зелени полета на кон, незабравими.

 

7. Star Trek Online

Снимка: Star Trek Online

Atari и студиото Cryptic Studios - създателите на Champions Online, City of Heroes и City of Villains - пуснаха дългоочакваната космическа симулация Star Trek Online през 2010 г. като платена игра, но подобно на много свои колеги, тя също стана безплатна в един момент.

STO е снабдена с редица невероятни елементи и позволява на новите и старите фенове безпрецедентни приключения. Играчите ще имат възможност да се превърнат във висш офицер от Звездния флот и ще участват в мисии, отвеждащи ги в дълбините на Космоса, на екзотични планети и дори на борда на други космически кораби. Star Trek Online предлага пълна персонализация, в която всяка команда на играча към кораба може да бъде променена по негов вкус – от цвета до конструкцията. В допълнение всеки може да създаде своя собствена раса в Star Trek Online, както и да избере как да изглежда униформата на аватара му.

 

6. Warface

Снимка: Warface

Warface, чието действие ще се развива в близкото бъдеще, предлага постоянно обновяващи се PvE бойни полета, съчетани с динамични ко-оп мисии и драматични PvP сражения. Играта е значително по-малко загрижена за реализма от повечето си конкуренти. Създадена от Crytek, студиото зад Crysis и оригиналния Far Cry, в нейните вени наистина тече кръвта на качествено FPS заглавие.

 

5. Final Fantasy XIV

Снимка: Square Enix

Кой би помислил, че Final Fantasy XIV ще се радва на такава популярност? Пусната първоначално през 2010 г., масовата онлайн игра бе разнищена от критиката и едва пускането от Square Enix на A Realm Reborn три години по-късно обърна хода на нещата.

Проблемното MMO Final Fantasy XIV се „прероди“ и ребрандира успешно след трагична премиера благодарение на усилията на Square Enix. Т.нар. Final Fantasy XIV: A Realm Reborn, известно още като FFXIV версия 2.0, предложи на играчите една игра, изградена изцяло наново и фокусираща се върху концепцията за прераждането – с нов свят и история. 

 

4. Apex Lеgends

Снимка: Apex Legends

Новата игра на EA и Respawn се появи сякаш от нищото, за да се превърне в най-бързо растящото заглавие въобще в гейминга. Безплатният battle royale шутър набра като на шега 25 милиона играчи, чупейки поредица от рекорди с бързината, с която го постигна.

В много отношения Apex Legends изглежда като battle royale играта, която Blizzard би направила на базата на Overwatch. Тя модифицира класовете от Titanfall и е лесно да се види как Blizzard можеше да промени по същия начин персонажите от своята онлайн игра. Отделните герои имат точното количество индивидуалност и техните способности придават достатъчно сложност на геймплея, без да се чувства, че използването на техните умения е от съществено значение, или още по-лошо, бариера за добра игра. Година и половина след дебюта си, Apex Legends вече е налична на доста широк кръг платформи.

 

3. Destiny 2

Снимка: Destiny 2

Destiny 2 пристигна в Steam с експанжъна Shadowkeep през октомври 2019 г. и едновременно отвори основната игра и няколкото PvP режима за всички безплатно. Съберете се с приятелите си и изживейте заедно приключения в търсене на уникална плячка или се сражавайте срещу други играчи в Crucible - Destiny 2 има какво да предложи на всички, от кежуъл играчи, които търсят мимолетно развлечение, до хардкор фенове.

 

2. Paladins

Снимка: Paladins

Paladins е отборен шутър с герои. В него едни срещу други се изправят отбори от колоритни керъктъри с уникални способности. Да, малко прилича на Overwatch, но споделя много от хубавите черти на титана на Blizzard, но ги предоставя на малка част от цената му: безплатно. Можете да играете като механичен гоблин или гигантска подвижна бомба и да работите заедно с приятелите си, за да сеете разрушение в редиците на опонентите си, преди да се отправите към победата. Бонус: всеки получава собствен кон.

 

1. Path of Exile

 

Снимка: Paths of Exile

След седем години на разработка и сякаш безкраен период на бета тестове, Path of Exile най-накрая излезе официално през октомври 2013 г. Това е екшън-ролева игра, чието действие се развива в свят, наречен Wraeclast. Тя e дело на малко новозеландско инди студио, което не крие факта, че обожава първите две части на Diablo. Подчертаваме първите две. И все пак това не е Diablo, а заглавие с не една и две изненади: от големия брой класове до честите експанжъни и ъпдейти. А, да - и е напълно безплатно.