Ключовата дума за Lenovo винаги е била Think, „мислене“. Днес, празнувайки 30 години от появата на първия легендарен модел ThinkPad и цели 200 млн. продадени бройки, компанията поглежда едновременно към славното си минало и пълното с предизвикателства бъдеще на марката и целия свят.

 

THINK REPORT – КАК МИСЛИ СВЕТЪТ НИ ДНЕС?

 

За да хвърли критичен поглед над това, как днешните предизвикателства пред обществото влияят на глобалната производителност и нагласи, Lenovo представи първия по рода си Think Report доклад. Той идентифицира точно проблемите в начина на мислене на хората днес, като анкетираните споделят, че губят приблизително два часа на ден от производителността си поради неспособност да мислят целенасочено. Това се случва главно поради прегаряне (burn-out), стрес и умствена умора, на които всички сме подложени през последните две години вследствие социалните проблеми. Интересният доклад включва анкети с над 5000 души от САЩ, Обединеното кралство, Германия и Япония, като е представен на фона на изключителната 30-а годишнина на бизнес линията преносими компютри Lenovo ThinkPad. Изводите от доклада следват заключението, че професионалистите от различни сектори трябва да се образоват по отношение на важността на „истинското мислене“ и да им бъде позволено да използват технологиите по-интелигентно, споделено и по-малко натрапчиво, по начин, който не ги отклонява от реалния живот и не пречи на просперитета.

 

ВСИЧКО ЗАПОЧВА С ЕДНА ИДЕЯ

 

Хората, участвали в дизайна и инженеринга на първия ThinkPad 700C, са вярвали, че правят нещо специално, но дори и в най-смелите си мечти не са могли да си представят изключителното въздействие над IT света и успеха, на които стана свидетел марката. Успехът обаче е резултат от тясно сплотената общност, включваща дизайнери, инженери, партньори и доставчици, както и клиенти и фенове, продължили да показват изключителната си преданост през годините и въпреки променящите се изисквания спрямо мобилните компютри. Това налага ThinkPad като успешен дизайн, който издържа и до днес теста на времето, нещо подобно на легенди като Porsche 911 или мотоциклетите Harley Davidson. Дори съществува модел на ThinkPad, изложен в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк: това е единственият лаптоп, постоянно изложен в музей на изкуството!

 

ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО

 

Като водещ производител в една много динамична индустрия Lenovo е поела свой своеобразен дълг – винаги да гледа напред и да разпознава предварително сферите, в които ще се случат следващите големи вълни от иновации. Дисплеите, мощността под капака и интерфейсът, чрез който взаимодействаме с машината, традиционно са трите категории, които водят мобилните изчислителни технологии напред. Основният ни начин за консумиране на информация са именно дисплеите. Доскоро те бяха предимно плоски, с различни размери, но днес вече има сгъваеми дисплеи, както и подвижни или плъзгащи се екрани. Всички те имат своето бъдеще, а развитието им ще зависи от потребителския опит. Конкуренцията в сегмента пък е доста здравословна, защото може да облагодетелства крайния потребител – чрез подобрение на технологиите и икономии в мащаб, който прави на практика иновациите по-достъпни. Сгъваемата технология например ще ни позволи да изследваме нови форм фактори и да включим различни случаи на употреба. Но какво да кажем за по-дългосрочно бъдеще? Виртуалните дисплеи (тези, работещи през очила) най-вероятно ще намерят различни функции в комбинация с други топ интелигентни технологии. Един такъв естествен пример е метавселената, но тук можете да добавите здравеопазването, финансите и дори образованието! Деликатният баланс между мощност и живот на батерията винаги е бил в основата на успеха на мобилните компютри. Но коя е следващата повратна точка в технологията при батериите? Днес (а и в близко бъдеще) най-важна е ефективността им, но в един момент ще се появят нови начини за доставяне на енергия – вероятно по начини, за които все още не сме се сетили. Можем да изстискаме почти 24 часа работа от малък брой модели лаптопи, но за работа в продължение на няколко дни или цяла седмица без включване на зарядното устройство се изискват още усилия и там са насочени целите на почти всички в технологичната индустрия. Ако ви е трудно да предположите, че такава технология ще се появи, си спомнете как днешните електромобили преди 30 години бяха неосъществима мечта, а днес са реалност.

 

ИСТИНАТА Е, ЧЕ ТАЗИ ЛЕГЕНДАРНА СЕРИЯ СЕ СВЪРЗВА И С МНОЖЕСТВО ДРУГИ „ПЪРВИ“ ПОСТИЖЕНИЯ, СРЕД КОИТО:

• Първият лаптоп с цветен TFT дисплей

• Първият с вграден CD-ROM

• Първият с вграден DVD-ROM

• Първият с интегриран Wi-Fi

• Първият с вградена хардуерна защита и четец на пръстови отпечатъци

• Първата мобилна работна станция с два екрана

• Най-лекият пълнофункционален 13-инчов лаптоп в света

• Най-лекият пълнофункционален 14-инчов лаптоп в света

• Първият в света сгъваем компютър

 

Интерфейсът, с който сте свикнали днес, определено е еволюирал за последните 30 години, но като легендата ThinkPad той остава разпознаваем мигновено. За това има причина. Хората притежават специални сетива, които взаимодействат с технологията: зрение, допир и звук. Виждаме изображенията на дисплея, пишем букви чрез клавиатура или докосваме екрана, както и чуваме звуци, означаващи конкретни неща. Еволюцията продължава и днес, но как можем да революционизираме интерфейса или самото взаимодействие с компютърната технология? В някои отношения този процес вече е стартирал – чрез гласовите команди в интелигентните домашни устройства, макар и все още относително ограничени като функция. Но основите за технологичен скок към пълно гласово взаимодействие с вашия компютър са положени. Проблемите обаче може да продължат заради ограниченията в обществени или офис помещения. Например представете си няколкостотин души в отворен офис, като всеки разговаря с компютъра си? Абсурдна ситуация. Затова технологии като интелигентните очила започват да се развиват и дават възможността да „видите“ 3D проекция на множество прозорци от вашия лаптоп, с които да взаимодействате чрез жестове. Ако някой ден можем да общуваме само чрез мислите си, вероятно ще бъде намерен отговор за бъдещата спокойна работа в пренаселения офис, но засега това е научна фантастика. Каквито и обаче да са посоките на развитие в динамичния свят на мобилните технологии, в едно няма съмнение – Lenovo и ThinkPad ще бъдат там, за да създават тенденции и насоки – винаги с поглед към бъдещето!

Снимки: Lenovo