Определено не е често срещано събитие водещ производител на компютри да пожелае да създаде нова и иновативна марка в премиум сегмента, но Lenovo пое по този път със серията ThinkPad Z. Наред с вече съществуващата ThinkPad X1, компанията представи на пазара ThinkPad Z13 и ThinkPad Z16, които трябва да се конкурират в сегмента от висок клас по отношение на цена и качество. За да разграничи своите две премиум серии за бизнес клиенти, Lenovo се фокусира изключително върху AMD процесори за серията Z, както и върху нов дизайн, който трябва да достигне до други, по-млади потребители.

Компактният Lenovo ThinkPad Z13 е насочен към 13-инчовия сегмент, което го прави конкурент на Dell XPS 13 Plus и Apple MacBook Air.

ThinkPad моделите отдавна имат перфектна репутация: премиум материали и неостаряващ дизайн. ThinkPad Z13 не се дистанцира напълно от тези корени, но очевидно се опитва да тласне дизайна в друга посока. Ето защо този път имаме сребристи метални странични повърхности, както и опората за длани, изработени от матово стъкло. Освен това ъглите са заоблени, което не е толкова обичайно за ThinkPad - оригиналната серия ThinkPad Z, която беше пусната на пазара през 2005 г., беше подобен случай. Дизайнът на новата серия Z може би не е толкова новаторски, но с едва забележимите рамки на дисплея той вече изглежда значително по-модерен от другите ThinkPad машини.

Вид, който не те оставя безразличен

По-голямата част от ThinkPad Z13 Gen 1 е изработена от алуминий. Пластмаса има само на долния капак и рамките на дисплея. Говорейки за капака на дисплея, базовият вариант има черен алуминиев капак, но се предлага и в сребристо, и с черна изкуствена кожа. Моделът от имитация на кожа няма сребристи страни, но вместо това се предлага с бронзови страни.

По отношение на качеството на изработката и здравината базовият модул на ThinkPad Z13 е безупречен; корпусът е изключително качествен и здрав. Капакът на дисплея също е солиден, макар и не толкова, колкото основният модул, тъй като последният е леко по-дебел.

Lenovo също прави нови стъпки, когато става въпрос за пантите, тъй като този вид дизайн не е бил наличен в ThinkPad модел досега. Те са практически скрити и позволяват отваряне на капака само с една ръка. Те обаче постепенно стават твърди, започвайки от ъгъл на отваряне от около 100 градуса. Малко след това спират да работят, а максималният ъгъл, който позволяват, е 135 градуса.

Що се отнася до тежестта, ThinkPad Z13 е доста компактен и удобен за пренасяне, с тегло под 1.3 килограма, като единствено X1 Nano от серията ThinkPad е по-лек с тегло от само 907 грама.

Връзка с всичко

По отношение на свързаността лаптопът предлага два USB4 порта и един 3.5 мм аудио жак. Следователно ThinkPad Z13 има точно същите портове като X1 Nano. Z13 обаче има по един USB порт от всяка страна, което означава, че може удобно да се зарежда и от двете страни. Благодарение на аудио изхода той е по-добре оборудван от малкия събрат XPS 13 Plus.

Всички варианти на Lenovo ThinkPad Z13 поддържат модерния стандарт Wi-Fi 6E – но не с Wi-Fi решение от Intel, а от Qualcomm. Qualcomm WCN685x, продаван също като Qualcomm NFA-75A, е 2x2 Wi-Fi 6E модул, който върши работата си без проблеми в ThinkPad Z13. Моделът се предлага и с опция за 4G модул.

Уеб камерата е поставена на много видно място върху капака на дисплея. Качеството ѝ е добро за лаптоп, което е важно в епохата на отдалечена работа.

В допълнение към сензора за пръстови отпечатъци Lenovo ThinkPad Z13 разполага и с инфрачервена камера за биометричен вход. eShutter модулът е нов: вместо да използва физически затвор, камерата може да бъде заключена електронно чрез натискане на F9. Друга нова функция е чипът за сигурност Microsoft Pluton, който изпълнява функцията на dTPM чип. Той също така блокира инсталация на Linux по подразбиране, но това може лесно да се промени в BIOS настройките.

Не просто писане, а творене

Двустепенната клавиатура с подсветка е подобна на тази на Lenovo ThinkPad X1 Nano, но не е идентична. Общият фактор е ходът на бутона от 1.35 мм. Размерът на клавиатурата обаче е различен – дизайнерите на Lenovo са събрали клавиатура със стандартна ширина в корпуса на ThinkPad Z13. Това е добре дошла промяна, тъй като по-големите клавиши увеличават комфорта при писане. Тук е моментът да споменем, че Z13 е единственият ThinkPad в своя размер клас с клавиатура в пълен размер.

Редизайнът на клавишите със стрелки също е чудесна концепция, но Z13 вече няма клавишите Page Up/Down. Lenovo също така променя позицията на бутона Ctrl, който сега е разположен отляво на Fn за първи път на ThinkPad – стандартното оформление за почти всеки лаптоп. Това със сигурност ще бъде интересна новост за дългогодишните потребители на ThinkPad. В заключение клавиатурата е отлична и със сигурност една от най-добрите налични в този клас размери и тегло.

Новият тракпад е още по-новаторски спрямо промените, направени в клавиатурата. За първи път след 2014 г. и X1 Carbon Gen 2, Lenovo отново пусна ThinkPad без специални TrackPoint бутони. За разлика от тогава обаче сега имаме хаптично решение, т.е. щракването само се симулира и ClickPad реално не извършва движение. С този инженерен похват Lenovo постига преди всичко едно: увеличаване на площта на тъчпада.

Модификациите са от полза за потребителското изживяване, защото той е по-добър спрямо другите ThinkPad лаптопи. Лекотата на плъзгане е отлична и жестове като мащабиране се изпълняват без никакво затруднение. По-голямата повърхност също така намалява вероятността пръстът ви да остане без място за преместване на показалеца. Освен това върху тъчпада вече може да се щрака навсякъде.

Промените, направени в емблематичната червена показалка, TrackPoint, са също полезни. Първо нещо: новият дизайн е много по-добър от този от 2014 г., тъй като виртуалните TrackPoint бутони са много лесни за конфигуриране. Потребителите могат да решат колко сила е необходима за задействане на щракване и колко силно трябва да бъде то – може дори да е безшумно.

Дисплей и процесор

13.3-инчовият дисплей се предлага в три варианта: WUXGA (1929x1200), UXGA (1920x1200) и 2.8U WQXGA (2880x1800) пиксела. Цветовете са ярки и контрастни и макар пространството на екрана да не е толкова голямо, образите и сцените изглеждат живи. Това позволява и удобна работа с документи и интернет.

Налични са три различни процесора за Lenovo ThinkPad Z13, всички част от серията Ryzen Pro: AMD Ryzen 5 Pro 6650U, AMD Ryzen 7 Pro 6850U, както и AMD Ryzen 7 Pro 6860Z – специален модел, който AMD разработи за Z13. Серията няма специално дискретно GPU, така че купувачите имат избор между AMD Radeon 660M (в Ryzen 5) и Radeon 680M (в Ryzen 7). Паметта е запоена на дъното и е от типа бърз LPDDR5-6400, като Z13 разполага с 16 или 32 GB RAM. Мястото за съхранение също е повече от адекватно и залага на M.2 2242 SSD с максимален капацитет от един терабайт.

Вътрешната батерия на Lenovo ThinkPad Z13 G1 е с капацитет 51.5 вата. Само X1 Nano има по-малка батерия сред лаптопите, подходящи за сравнение. Въпреки това лаптопът на Lenovo постига отлично време на работа на батерията, побеждавайки с лекота представителите на Intel в тази дисциплина.

Плод на тясно сътрудничество между Lenovo и AMD, първия премиум ThinkPad с процесори Ryzen, в лицето на Lenovo ThinkPad Z13 е важен крайъгълен камък в историята на марката ThinkPad – защото досега тази история е доминирана главно от Intel. Комбинацията от висококачествени компоненти и AMD е успешна и с лекота превръща модела в предпочитано решение в този пазарен сегмент.

Снимки: Lenovo