Разопаковайки новата си покупка, трябва да сте изпълнени с вълнение, а не с мисли от типа "аджеба какво точно си купих". За да избегнете натякващото усещане, че сте дали сума пари за устройство, което не ви е нужно, вземете под внимание тези съвети, преди да бръкнете дълбоко в джоба си.

Купуваме техника, създадена с компромис

Да кажем, че се нуждаете от прахосмукачка робот. Подобно на всяко устройство, ще намерите опция, която е главозамайващо скъпа и такава, която е достатъчно евтина, за да ви направи подозрителни, и много алтернативи между двете крайности. Бюджетните опции често са добър избор за онези, които не се нуждаят от прахосмукачка, която запаметява всяко кътче в апартамента ви, но по-евтините устройства могат да бъдат големи боклуци, ако не успеят да се справят с основните си задължения.

По-евтините стоки биха могли да се развалят по-рано, да им липсват важни функции за безопасност или да вършат работата три пъти по-бавно. Не казваме, че всяка технология, която е с намалена цена, не струва. Просто преди да се ангажирате с покупка, трябва да проверите в какво се забърквате.

И така, как да направите наистина стойностна покупка? Отзивите обикновено са полезни индикатори (не купувайте нещо, ако не можете да намерите поне няколко потребителски мнения). Препоръчваме ви да се придържате към известни марки и такива, от които по принцип сте доволни. Не разчитайте на коментари, които виждате в социалните медии.

Вземете смартфоните като пример: eкстри като водоустойчивост, безжично зареждане и слот за карта с памет може да не са важни за вас, но така или иначе би трябвало да проверите наличието на такива функции, за да разберете защо за продукта е определена такава цена. Тогава може да пазарувате с увереност, че парите ви не отиват на вятъра.

Купуваме техника, която скоро ще бъде заменена

Както вероятно сте забелязали, технологичният свят се развива с бързи темпове. Дори най-новият, най-бързият и най-способен смартфон вероятно ще бъде на върха само за около година, преди да бъде отстранен от първото място, така че е добре да знаете какво предстои, когато пазарувате: ако продуктът, на който сте хвърлили око, скоро ще бъде заменен от нещо още по-добро, може да си струва да изчакате.

Това не е универсално правило и работи по различен начин в зависимост от това, какъв вид технологии купувате - телевизорите имат много по-дълъг срок на годност от телефоните например. Това, което можем да кажем като цяло, е да проверявате кога даден продукт е бил пуснат за пръв път на пазара и да проследите дали не се носят слухове за неговата подмяна. Тази проверка няма да ви отнеме дълго и може да е от голямо значение за финалното ви решение.

За лаптопи и настолни компютри проверете датите на пускане и възрастта на компонентите вътре: по-евтините компютри често ще имат по-стари процесори. Това не означава, че ще сгрешите, като вземете лаптоп с вътрешни компоненти, които не са последно поколение, но все пак имайте едно наум.

Ако искате да се сдобиете с нещо на далавера и не сте от най-взискателните потребители, познаването на продуктовия цикъл може да ви свърши работа. Направо си е добра сделка да вземете някой iPhone втора употреба малко след като се появи новият през септември.

Купуваме техника, за която няма поддръжка

Докато големите търговци на дребно обикновено са достатъчно съвестни, за да не ви продават продукт, който вече няма да бъде поддържан, същото не може да се каже за всички потребители на eBay, Craigslist или любимия ви магазин за втора употреба. Това е нещо, за което трябва да се внимава, независимо къде купувате вашите джаджи - онлайн или във физически магазин.

Уверете се, че вашият технологичен избор все още се поддържа от производителя: ако това е принтер например, задайте си въпроса, ще работи ли с най-новите версии на Windows и macOS? Все още ли производителят на принтери пуска софтуерни актуализации и касети за него? Бърза проверка в мрежата или посещение на сайта на компанията ще ви даде отговор.

По-рядко се случва производителят на хардуер вече да е излязъл от бизнеса, но все пак това също е въпрос, на който е добре да обърнете внимание - може би компанията е спряла да прави телевизори и сега се е пренасочила към друга електроника. Това не означава, че купувате нещо некачествено, но може да затрудни ремонта или актуализирането на софтуера.

Наличието на гаранционна карта също е друг индикатор за това, колко добре се поддържа новата ви придобивка, макар че проверката за такава (и проверка на нейната продължителност) е добра практика, която трябва да следвате като цяло, независимо дали пазарувате техника или не.

Купуваме техника, която е несъвместима

На този етап е почти сигурно, че имате куп други джаджи, с които новата ви придобивка трябва да сработи, така че отделете време, за да проверите дали тя наистина ще се впише във вашия технологичен пантеон. Ако плащате за съхранение на iCloud например, то няма да работи с нито едно от приложенията на съвсем нов телефон с Android.

Може би сте вградили у дома Google Home или Amazon Echo високоговорители. Ако смятате да се обзаведете и с умни светлини, логично е да купите марка, която можете да контролирате с гласови команди, изпратени до съществуващия ви комплект, без необходимост от допълнителна конфигурация.

За щастие това не е толкова голям проблем, колкото преди, но все пак е нещо, за което си струва да помислите. Описанията на продуктите трябва да ви дават необходимата информация за съвместимостта с други технологии. Ако такава липсва, може да си набавите необходимите данни с едно бързо търсене в мрежата - просто изпишете името на модела, който купувате, плюс това на останалата техника, с която вече разполагате.

Придържането към един и същ производител е добро правило, което ще ви гарантира, че всичко работи както трябва или поне в една и съща екосистема: ако вече сте голям фен на Android за вашия телефон например, тогава може да е добра идея е да потърсите Android телевизор за дневната.

Плащаме повече, отколкото трябва

Проверете Keepa и CamelCamelCamel за ценовата история на продуктите на Amazon. Те ще ви кажат дали цената наистина е реална, или продуктът е с надценка. Honey е разширение на браузъра, което намира кодове за отстъпка, докато InvisibleHand също може да ви извести, ако продуктът, който търсите, е по-евтин другаде.

В крайна сметка колкото повече време прекарвате в проучване, толкова по-информиран ще бъде вашият избор.

Как да направите сайта си по-сигурен и надежден?

---

За „David Bowie Is?”, музикалните приложения и защо не трябва да използваш телефона си единствено за „Facebook” браузинг

---

Изненадай любимия с дигитален подарък: Windows и Office лиценз от GoodOffer24

Най-четени
Всички

Huawei към Тръмп: „Не искаш да ни караш да се конкурираме с Google”

367 | 19.08.2019
Още от HiComment

Какво може да направи FaceApp с вашето лице и още 150 милиона като него

42 | 03.08.2019