Сигурността на териториите на дигиталното пространство към днешна дата е едно от най-трудно постижимите начинания. Трудно, естествено, не означава невъзможно. В следващите редове ще ви запознаем инструменти, които категорично ще ви помогнат да направите вашето дигитално дзен пространство, дигиталния ви бизнес, вашия уебсайт по-сигурен и надежден.

Към днешна дата все по-голяма част от сайтовете преминават от споделен хостинг към собствени сървъри, използвайки VPS хостинг услуги. Тази тенденция не е никак случайна. Ако направим щателен анализ, ще установим, че VPS хостинг услугите претърпяха най-голямото развитие в технологичен аспект. Виртуалните сървъри дадоха възможност да се достигне до едно ново ниво на непрекъснатост на услугите, ефективност и стабилност. Основна роля за всички тези предимства има въвеждането на облачните услуги.

Какво точно е VPS?

VPS, или виртуален сървър, представлява отделна сървърна система, която използва част от процесора, паметта и мрежата на един физически сървър. Технологията и софтуерът, който позволява на един физически сървър да работят множество виртуални сървъри, се нарича виртуализация. Съществуват много методи и софтуер за виртуализация. Всеки от тях има своите плюсове и минуси. Част от работата на разработчика на системата за сървърна обезпеченост (обикновено системният администратор) е да прецени кой софтуер за виртуализация е най-удачният за постигане на поставените цели. Няма универсален или най-добър – в зависимост от целта най-удачният софтуер е строго специфичен. По-надолу в темата ще откриете описани най-използваните методи за виртуализация, за да придобиете представа как точно работи технологията и как тя се предоставя за VPS хостинг.

Виртуалният сървър (VPS) има собствена операционна система. Системният администратор има възможност да я конфигурира според своите нужди, или казано накратко - VPS хостингът дава функционалността на наетия сървър, но на значително по-ниска цена. При използването на нает сървър се заплащат всички ресурси на сървъра и цената зависи от мощта, с която разполага физическият сървър. VPS сървърът струва по-малко, защото заплащате за част от ресурсите на физическата машина. В същото време имате същата функционалност и висока сигурност, която дава собственият сървър.

Софтуер за предоставяне на VPS хостинг

За да можете да създавате виртуални сървъри на физическа машина, имате нужда от софтуер за виртуализация. Пазарът предлага както платени, така и безплатни варианти. В случая ще се спрем на безплатните, защото те предоставят нужната стабилност, бързина и надеждност за управлението на едно голямо струпване (cluster) от VPS сървъри.

KVM (Kernel Virtual Machine)

KVM е виртуализация, която е внедрена в ядрото на CentOS 7 операционната система. Тя е безплатна, стабилна, функционална и е една от най-използваните системи за продажба на VPS хостинг. Чрез KVM имате възможност на една физическа машина да продавате както Linux, така и Windows VPS хостинг. Софтуерът разполага с огромна функционалност, която дава възможност и на най-претенциозния системен администратор да постигне целите на проекта си.

Една от основните функционалности при KVM е, че дава възможност виртуалните сървъри да бъдат премествани от един физически такъв на друг без прекъсване в работата на виртуалния сървър. Тази функционалност заедно с останалите предимства, които носи KVM, e причината за преминаването на NS1.bg към облачни сървъри. Това е и основната причина маси от уебсайтове да преминават от споделен към VPS хостинг с висока надеждност. С тази стъпка те решават по няколко проблема едновременно:

Сигурност – преминаването към VPS хостинг услуга дава възможност на всеки собственик на уебсайт да отдели своя бизнес на собствен сървър и да бъде независим. С тази крачка сигурността на данните и сайтовете отива на съвсем ново ниво.

Надеждност – облачният VPS хостинг дава споменатата по-горе възможност за намаляване на възможността от прекъсване на услугата. При наличие на проблем виртуалният сървър може да бъде преместен от една физическа машина на друга в рамките на секунди.

Ефективност – VPS хостинг услугите носят изключително висока ефективност, когато се използват в cloud среда. Затова целият свят масово превключва към преминаване в облака. Сървърните ресурси се използват значително по-ефективно в облака и не се плаща за ресурси, които не са нужни.

Бързина – с навлизането на SSD дисковете и поевтиняването им заедно с използването на адекватно решение за съхранение на данни, VPS хостинг технологията дава възможност за постигане на невиждана до момента бързина. Всеки собственик на уебсайт знае какви са резултатите от проучванията – ако сайтът ви се зарежда за повече от 3 секунди, губите 40% от посетителите си.

XEN Project

XEN е друг софтуер за виртуализация, който е разработен в университета в Кеймбридж. Както KVM, той също дава възможност на един физически сървър на бъдат пуснати много на брой виртуални сървъри с различни операционни системи. Недостатъкът тук е, че XEN не е включен в ядрото и трябва да бъде инсталиран допълнително. Той е по-стар проект от KVM, но въпреки това мнозинството нови компании избират KVM за своите проекти заради леснотата на работа с него и поради факта, че е внедрен в операционната система. Повече за XEN проекта можете да научите на https://en.wikipedia.org/wiki/Xen или на официалната им страница -> https://www.xenproject.org.

OpenVZ

OpenVZ е виртуализация, която преди години беше много популярна и използвана. На практика NS1.bg започна да предлага VPS хостинг услуги, използвайки OpenVZ. Това е софтуер, който позволява на един Linux сървър да бъдат стартирани много на брой Linux виртуални сървъри. Тъй като ядрото е споделено за виртуалните сървъри, на OpenVZ машина не могат да бъдат стартирани Windows VPS-и. Преди години, в началото на навлизането на виртуализацията, възможността на един сървър да работят много на брой виртуални сървъри, които са изолирани, беше достатъчно предимство OpenVZ да набере скорост. Софтуерът се инсталира и управлява изключително лесно, което беше допълнителен плюс и причина за развитието на проекта.

В момента OpenVZ намалява своя дял на пазара на VPS хостинг услугите, но продължава да бъде удобен софтуер особено за програмисти и уеб дизайнери. В началото на 2018 година NS1.bg престана да използва OpenVZ и премина изцяло към KVM виртуализация, реализирана в облачна хостинг среда и позволяваща достигането на висока надеждност и непрекъснатост на услугите.

Други интересни системи за виртуализация

Разбира се, в световен мащаб се предлагат десетки алтернативни системи за виртуализация, които заслужават внимание, но в този текст ще бъдат описани единствено най-използваните и популярни на този етап.

VPS хостинг или нает сървър?

Това е често задаван въпрос от хората, пред които стои дилемата за преминаване към собствен сървър. Когато се сложат на масата плюсовете и минусите на двете решения, VPS хостинг услугата печели в над 99.9% от случаите. Защо? Защото повечето фирми и сайтове са в малкия и средния бизнес. Като бройка те представляват по-голямата част от бизнеса на световно ниво. Ако бизнесът ви е мащабен (изчислява се на десетки милиони), тогава си заслужава да инвестирате в собствена инфраструктура. След това да наемете екип от системни администратори и програмисти, които да я поддържат, за да постигнете най-високата възможна сигурност. Ако това не е така, VPS хостинг услуга в облачен клъстер с висока надеждност ще ви свърши отлична работа, и то на много добра цена.

Кога да изберете нает сървър?

Предимствата на наетия сървър пред VPS хостинг услугите могат да надделеят, ако имате приложение, което има строго определени изисквания. Друга причина е, ако желаете само вие да имате физически достъп до данните си – тогава наетият сървър печели. Във всички останали случаи VPS хостингът печели. Не е случайно, че виртуалните сървъри са значително повече от физическите.

VPS хостинг или споделен хостинг?

Живеем във времена, в които хората не обичат да чакат. Ако сайтът ви се бави, те отиват на друго място, където могат да намерят каквото им е необходимо бързо и лесно. Споделеният хостинг не може да гарантира бързина и надеждност. На вашия споделен сървър има още стотици сайтове, които се борят за неговите ресурси заедно с вашия. Ако един от тях бъде атакуван, това афектира и вашия сайт, забавя го и вие губите посетители и продажби. Ако сайтът ви не е бизнес-ориентиран, споделеният хостинг е перфектно решение поради ниската си цена. Ако управлявате сайт, който изкарва пари, има основателна логика да използвате VPS хостинг решение. То ще ви даде значително по-висока сигурност и гарантирани ресурси 24 часа в денонощието за бърза работа на сайта.

В крайна сметка, ако имате възможност да избирате къде да живеете, собствена къща ли бихте избрали или апартамент в сграда, споделена от стотици души? Когато имате собствен виртуален сървър, вие получавате значително по-висока сигурност. Една от причините за това е липсата на други потребители, които чрез дупки в сигурността на техните сайтове да застрашават сигурността на вашия сървър. Всички опитни системни администратори знаят, че хакването на един сайт отдалечено е много по-трудно от хакването му локално. Под локално се има предвид, когато хакерът има достъп до потребител на вашия сървър. Това се случва веднага след компрометирането на един от стотиците сайтове на един споделен хостинг сървър.

Защо VPS хостингът е по-надежден?

В случая важни следното правило: ако смятате, че сайтът ви струва по-малко от 20 лв. на месец, тогава изберете споделен хостинг, защото е по-евтин. Ако мислите, че сайтът ви е важен и желаете да успеете да го „осребрите“ и популяризирате, изберете VPS хостинг решение, защото е по-надеждно. Надеждността идва от това, че получавате гарантирани сървърни ресурси под формата на процесорна мощ и оперативна памет, които са заделени единствено и само за вас. Никой друг не може да ползва от тях. На споделения хостинг сървър стотици сайтове се борят за ресурсите на процесора. Ако те изразходват цялата му мощ, няма да остане за вашия сайт. Като резултат той ще се зарежда бавно и ще губите посетители.

Заключение

В заключение ще оставим на вас решението да изберете какво да използвате – споделен или VPS хостинг. В статията са подчертани предимствата и недостатъците, които да имате предвид, когато правите своя избор. Оптималното решение е различно за всеки отделен случай и затова няма строго определено правилно и грешно решение. Успех!

„Гъвкавият“ смартфон на Intel смазва концептуално (СНИМКИ)

---

OLED телевизорите ще станат значително по-евтини

---

Изненадай любимия с дигитален подарък: Windows и Office лиценз от GoodOffer24

Тагове: