Идеята на този текст е простичка – задаваме въпроса струва ли си приложението David Bowie Is? В допълнение прибавяме и още три важни приложения за музиканти и колекционери.

---

DAVID BOWIE IS

Android, iOS

21,99 лв.

Някои биха видели в това приложение поредния комерсиален продукт със щампа “Дейвид Боуи”, но ние сме готови да поспорим. David Bowie Is всъщност е поредната глава в продължаващото десетилетия взаимодействие на Боуи (и всички негови творчески съратници) с новите технологии и възможностите, които те предлагат.

Не забравяйте, че през 90-те британският музикант, чиято кариера започва още в началото на 60-те, не просто експериментира с дръмендбейс, техно и джънгъл, но се гмурва уверено във все още новата и до голяма степен непозната тогава онлайн среда.

През 1996 на официалния сайт на Боуи се случва малка революция, предначертаваща развитието на музикалната индустрия – месеци преди издаването на албума Earthling, там са качени за даунлоуд три версии на парчето Telling Lies. Роден е първият дигитален сингъл.

На 1 септември 1998 пък стартира BowieNet – платформа за всичко, свързано с неговата музика, но също така и интернет доставчик, действащ в САЩ и Великобритания. Срещу скромен абонамент потребителите могат да се сдобият с имейл адрес с разширение @davidbowie.com, на който често получават линкове към нови парчета, видеоклипове и абсолютно иновативни за времето си чат стаи, в които могат да изградят собствен 3D персонаж и чрез него да комуникират с останалите фенове.

В този смисъл появата на David Bowie Is е съвсем логична, но и добре дошла за всички онези, които не успяха да уловят изложбата със същото име, открита през 2013 в лондонския Victoria and Albert Museum, за да премине през различни градове в Северна Америка, Западна Европа и Япония в следващите пет години. Без съмнение пътуващата експозиция е била истински впечатляващо преживяване – освен възможността да видят над 500 костюма, снимки, бележки и всякаква друга меморабилия от десетилетната кариера на безсмъртния артист, посетителите са се наслаждавали и на специално подготвен от Тони Висконти мегамикс от 60 емблематични парчета на Боуи, а на големи екрани във всяка от тематичните зали са излъчвани най-важните клипове и лайв записи.

Опита да бъде уловено и пакетирано всичко това в едно приложение ще наречем успешен. За заклетите фенове David Bowie Is без съмнение ще бъде силно емоционална ретроспекция и откриване на някои неочаквани детайли, а за по-незапознати може да се превърне в истинско посвещаване в концептуалната лудост на Слабия бял дук.

Важно е да започнете запознаването си с приложението по възможно най-правилния начин – в не твърде слънчево помещение и с маса някъде пред вас. Всяка част от тази виртуална триизмерна изложба ще се появи “върху” плоската повърхност, като, местейки телефона в пространството и докосвайки екрана, ще можете да изследвате всяко помещение, да разглеждате копчетата на всеки костюм, надписите върху всеки лист и детайлите от всяка фотография.

Гласът на Гари Олдман ви води от стая в стая, разказвайки за различните творчески периоди в творчеството на Боуи, множеството маски, които той носи, десетките музиканти, художници и режисьори, с които работи през годините, клиповете, албумите, филмите… Разходката е дълга, на моменти по-суха и информативна, а на други главозамайващо интерактивна, с много звук и много видеоматериал. Отнема и повече време, но хубавото е, че винаги можете да се върнете назад или пък да разглеждате отделните сегменти от експозицията в някой по-подходящ ден.

Истината е, че David Bowie Is е адски интересно дори за добре запознатите с всички етапи в живота му – в крайна сметка едва ли скоро сте се въртели в кръг, навеждали и надигали на пръсти, за да зърнете всеки детайл от всеки измислен персонаж във вселената на Ziggy Stardust или пък сте се носили високо над земната орбита под звуците на Space Oddity.

Успешният експеримент с пренасянето на толкова тежка мултимейдийна експозиция в едно-единствено приложение ни кара да се надяваме някой ден да видим и пътуващата Pink Floyd изложба Their Mortal Remains в подобен формат.

Завършваме с важно предупреждение – приложението е много тежко и изяжда батерията ви толкова лакомо, че е добра идея телефонът ви или да е напълно зареден или зарядното да бъде в него през цялото време.

---

MUSIC MAKER JAM

Android, iOS

Безплатно

Ясно е, че Боуи е развил таланта си на мултиинструменталист без смартфон в ръце, но Music Maker Jam е приложение, с което адски лесно можете да композирате и миксирате дори докато пътувате с автобуса към Пловдив.

Безплатната версия дава достъп до четири стила, с които можете да работите, а с допълнително заплащане (между 1 и 3 долара за всеки допълнителен) можете да пробвате как ви се удават различни видове хип хоп, синтпоп, хаус, блус, саундтрак музика или корозивен метъл, като общият брой на стиловете достига до внушителните 100 (макар че някои от тях сякаш са твърде близки един до друг). В рамките на работата си по всяко парче можете да добавяте предварително подготвени вокали, бийтове, струнни, ударни и клавирни инструменти, като записът е 8-канален.

Най-важното сякаш е, че с Music Maker Jam се работи изключително интуитивно, което прави приложението перфектно за тепърва прохождащи музиканти, докато за закоравелите професионалисти то би било по-скоро забавна играчка.

---

ANIMOOG

iOS

11 лв. за iPhone / 51 лв. за iPad

Сравнително високата цена на това приложение е абсолютно оправдана – разработено е от легендарните производители на синтезаторите Moog и предлага изключителна възможност да свирите и композирате директно на вашия iPhone или iPad. Можете да се доверите на преценката на Боуи, за когото инструментите на Moog били сред най-предпочитаните.

Разбира се, значително по-лесно би било да ползвате приложението на iPad – по-големият екран дава възможност за повече удобство и по-бърза работа. Нещо повече – AniMoog за iPad дава по-големи възможности за манипулиране на звука, ползване на различни Moog класики и правене на истински сложна и прецизна музика.

За начинаещите дори първите стъпки с Moog са непреодолима главоблъсканица, така че – бъдете внимателни и търпеливи – все пак това приложение е сложно и насочено към професионалисти.

---

DISCOGS

Android, iOS

Безплатно

Discogs стартира през 2000-ата като каталожна платформа за електронна музика, но в следващите години нараства до без съмнение най-пълния и до голяма степен точен каталог на музикалните издания изобщо. В момента съдържа подробна информация за почти 11 милиона албума, което е абсолютно безценно за колекционерите – във всеки един момент могат да проверят както кога е второто издание на Heroes на Боуи или пък да разберат кой лейбъл стои зад новата плоча на исландските блек метъли Svartidauði.

Освен чисто информационно Discogs приложението ще ви бъде и адски полезно, ако искате да купите или продадете някой албум – тук се предлагат милиони екземпляри, а цените им варират от жълти стотинки до десетки хиляди долари, в зависимост от състоянието, годината на издаване и тиража, в който е произведен. Discogs дава възможност да направите и подробен списък на собствената си колекция, както и да откриете най-близкия магазин за плочи в даден град или държава.

Приложението е спартански семпло, но невероятно лесно за работа и доказано полезно за меломаните, които прибягват до него ежедневно, дори ежечасово.